Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Хиляди разчитат на Българската хранителна банка

28.12.2014

Хиляди разчитат на Българската хранителна банка Пет хиляди наши сънародници ще получат храна за коледните и новогодишните празници от Българската хранителна банка.

Според данните , нас милион и 600 хиляди души живеят под прага на бедност, а според данните на еврокомисията всяка година един българин изхвърля сто килограма годна храна. На практика може да бъде дарено всичко стига да е в срок на годност.

300 тона храна на година събира българската хранителна банка. Тя работи с производители и търговци от борсата за плодове и зеленчуци в Слатина.

Храната се раздава от мрежа от партньорски организации които имат програми за социални услуги или трапезарии или имат групи от нуждаещи се хора. Това са над 65 организации.

„На практика ние им спестяваме разходи на производителите - за тях това е смислена алтернатива, спестяваме им разходи за унищожаване на храната, транспорт - ако изберат алтернативата да я дарят на Българската хранителна банка и в рамките на до 48 часа да я раздадем”, посочи Ценка Миланова.

Все още големите търговски вериги не могат да участват и да даряват храните, на които скоро ще им изтече срокът на годност на хранителната банка. Засега им излиза много по-евтино да унищожават храната.

Причината - Законът за ДДС ги задължава да платят и 20 на сто от стойността на дарението. Разчита се този закон да бъде променен, за да може даренията да се увеличат.

Всеки може да помогне

Организацията не се финансира с държавни пари, а със средства от бизнеса и от фондация Америка за България. Предпочитаните дарения са от ориз, боб и леща, защото с пакетите могат да се нахранят много хора. Разбира се има и по-интересни дарения.

„Мен ме изненада, че има бира, ракия и соев сос. Най-вероятно хората подаряват това, което искат да им се дари на тях”, коментира административният координатор в БХБ.

Ако искате и вие да помогнете, можете да докарате храните на борсата в Слатина.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info