Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Сигнализирайте на тел. 112 за бездомни

05.01.2015

Сигнализирайте на тел. 112 за бездомниСтудът, който скова страната, препълни приютите за бездомни хора, показа проверка на „Монитор”. По последни данни хората без подслон у нас са 1169, като това са само тези, с които социалните служби са работили. В сравнение с миналата година броят на скитащите по улицата е намалял с около 30 човека.

„Най-много скитници са регистрирани в София – 355, 230 от които са в район „Възраждане”, уточниха пред „Монитор” от Агенцията за социално подпомагане (АСП). Всеки трети бездомник по софийските улици е пристигнал в столицата, за да търси по-добър живот. Без подслон в Русе са регистрирани 269 души, в Пловдив - над 230, а във Варна - 109 човека. В страната има 13 кризисни центъра за настаняване на хора без подслон. Престоят в тях е до 3 месеца в рамките на година. Често обаче социалните удължават срока с по месец, докато им намерят общинско жилище в случаите, в които хората отговарят на изискванията, или място в друга институция.

Отделите „Закрила на детето” към АСП пък работят с децата, които просят на улицата. От началото на годината до края на октомври социалните работници са се отзовали на над 3200 сигнала за молещи за милостиня хлапета.

Установени са 108 деца, които просят и за които са предприети мерки на социална закрила”, обясниха от АСП.

От „гости” вече двата кризисни центъра в столичния квартал „Захарна фабрика” се пукат по шевовете. Само през вчерашния ден спасение от минусовите температури в центъра са потърсили 112 несретници. Приютите ще дават всяка вечер подслон и топла храна на 170 души от 6 ч. вечерта до 10 ч. на другата сутрин. Освен легло бездомниците ще получават топла вечеря и дрехи, както и възможност да се изкъпят, а при нужда и консултация от социален работник или психолог. На сутринта, преди да напуснат, ще закусват и ще пият чай. Вечерта, ако отново са без покрив над главата, могат да се върнат и така да изкарат до 31 март, когато ще бъдат закрити двата центъра. Постоянните обитатели са около 20 процента. Има обаче и такива, които не искат и да чуят за приютите. Повечето от тях са възрастни, пострадали от жилищни измами хора или пък които никога не са имали дом.

Някои са изгонени от децата си, други не плащали сметки и ги изхвърлили, трети напуснали сиропиталище, защото вече са на 18.

Всяка нощ линейки и мобилни екипи на общината се отзовават на сигнали на граждани. Всеки може да подаде сигнал за бездомни лица на телефон 112 и на горещия телефон на Столичната община(02) 987 5555.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info