Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Столична енория обгрижва 400 бедни и самотни хора

11.02.2015

Столична енория обгрижва 400 бедни и самотни хораВ продължение на петнадесет години всяка неделя в социалната кухня към храм „Св. прор. Илия” се раздава обяд на социално слаби, пенсионери, безработни и бездомни от цяла София. За неговата подготовка се грижат доброволци, някои от които започват своята работа в 8 ч. сутринта.

През 1999 г. група от черкуващите се миряни към храма решават, че след св. Литургия освен да ходят на кафе, могат да правят нещо по-полезно. Така ентусиастите започват подготвителни действия по стартирането на социалната кухня. Събират дърва за горене, пари и продукти, с които да се осъществи целият процес по изхранване на нуждаещите се. Обръщат се и към общината, която им предоставя списъци на социално слаби хора от квартала. В началото на съществуването на кухнята да получат обяд идват около 35 души, сега техният брой е почти 400. Средствата за работата на кухнята се събират както от членовете на нейния екип, така и от дарения.

Социалната кухня е само едно от направленията на активния енорийски живот в храм „Св. пророк Илия”. Екипът на кухнята е в основата на новосформираното братство при храма. От 2014 г. функционира Духовно-просветен център, чийто екип от доброволци работи за катехизацията както на черкуващите се енориаши, така и на идващите за безплатен обяд в храма. Специални занимания по вероучение, музика, игри се организират за децата на майките, които идват за безплатен обяд. Екипът на Духовно-просветния център изготвя и Енорийския вестник „Благовестие”, а също е зает с обновяването на електронната страница на Православен храм „Св. прор. Илия”.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info