Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Как една млада ромка се опълчи на традициите в името на детето си

11.03.2015

Как една млада ромка се опълчи на традициите в името на детето сиТеменужка е от ромски произход и когато навършва 15 г. родителите й я продават на своите сватове според ромската традиция.

„Както знаете, ромските обичаи са, след като навършиш определена възраст - 15-16 години, идват да те искат за снаха от семейството на момчето. Така се случи и с мен - поискаха ме за снаха, оттам майка ми се намеси. Не познавах момчето преди това, за първи път го видях тогава. Бях объркана. Всички ми казваха, че това е правилно, така трябва да бъде заради обичаите, заради традициите. Че такъв трябва да бъде животът ми, като съпруга и домакиня. Бях объркана, исках да продължа образованието си”, разказва Теменужка. Тя е омъжена срещу зестра от 5000 лв.

Момичето е третирано като робиня - бракът й е уреден набързо, а животът на младото момиче се превръща в ад. „След две години се роди синът ми. Тогава започна още повече да ми посяга, да не ми позволява да излизам. Нямах право на глас, нямах право на собствено мнение. Той искаше да се чувствам като негова вещ, като негова собственост. Искал е примерно вечерта, когато съм си легнала да му донеса вода или нещо друго, а аз не съм искала и затова. Това е една от многобройните причини. Майка ми ме съветваше да мълча и да търпя”, разказва още младата майка.

„Чашата преля, когато той се опита да ме убие. Една нощ се прибра, беше пиян, започна да повръща, накара ме да чистя, аз не исках. Сутринта, когато всички излязоха, отидох да се преоблека и когато се обърнах, го видях с ножа. Той ме наръга с ножа в лявата част под реброто. Слава богу, раната не е дълбока, не ми е причинила сериозни щети. И след като ме закараха в болницата, казаха на лекарите, че аз сама съм се намушкала, че съм се опитала да се убия”, продължава историята си Теменужка.

Днес Теменужка работи в цех за сладкарски изделия, а след година се очаква да завърши средното си образование. Скоро тя и синът й ще заживеят в новия им дом във Велико Търново."От мен зависи дали детето ми ще има друг живот, по-добър, или ще остане на село при тях, с техните обичаи и традиции", говори за бъдещето на детето си тя.

„Има и друг свят. Има живот и извън Камен или други населени места. И на момичета на моята възраст искам да кажа, че главната цел не е да създадеш семейство на ранна възраст и да се чудиш после - откъде, нали - как да го изхранваш. Да се облегнат на образованието и след като си намерят работа - тогава вече да мислят за семейство”, съветва тя.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info