Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Жители от шуменския квартал Мътница търсят помощ за довършването на храма си

23.03.2015

Жители от шуменския квартал Мътница търсят помощ за довършването на храма сиДа имат свой храм, където да могат да отправят молитви към Бога за себе си и за своите близки, е дългогодишна мечта за жителите на шуменския квартал "Мътница". Православните християни от квартала, които искат да отидат на църква, са принудени да пътуват 8 км. до Шумен, за да присъстват на св. Литургия в някой от градските храмове.

През 2008-2009 г. се сформира църковно настоятелство, в което са избрани миряните: Стоянка Атанасова, Пенка Попова, Йордан Йорданов и Цветанка Милкова. Те поставят началото на инициативата за построяването на храм „Рождение на св. Йоан Кръстител”, към която става съпричастен и техният енорийски свещеник и председател на църковното настоятелство о. Васил Василев.

На 28 февруари 2009 г. е направена първа копка на новостроящия се храм. За изграждането му помагат хора от цялата духовна околия, та дори и от цялата страна. От първата копка досега за градежа на църквата са дарени финансови средства от дирекция „Вероизповедания” при МС, Община Шумен, частни фирми и най-вече вярващи християни и обикновени хора. „Не бих си позволила да не оставя нищо след себе си за поколенията”, споделя пред о. Васил дарителка от Шумен. Свещеникът е свидетел на чудесни събития: в най-трудните моменти, когато средствата за строежа привършвали, винаги се е намирал дарител да помогне точно с необходимата сума.

Храмът вече е построен, в момента се довършват стенописите, които са дело на иконографа Митко Игнатов, но са необходими още средства за довършване на интериора на църквата, което включва: църковна утвар, певница, аналои, полюлеи, свещници, богослужебни книги и одежди и т. н. По предварителни изчисления за оборудването на новопостроената църква са необходими още около 12 хил. лв.

Жителите на квартала и техният енорийски свещеник се надяват на финансова помощ от дарители, за да довършат храма и той да може да бъде осветен още тази година на храмовия празник, който е на 24 юни.

Сметката на църковното настоятелство при храм „Рождение на св. Йоан Кръстител” в кв. Мътница, гр. Шумен, е:

IBAN: BG26STSA93000014662433

BIC код: STSABGSF Банка ДСК – клон Шумен.

Председател на храма и църковното настоятелство – свещеник Васил Димитров Василев ([email protected])

Църковното настоятелство планира да оборудва и библиотека към храма. Затова в новата църква се приемат и дарения от книги. До освещаването на храма те ще се съхраняват от църковното настоятелство.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova