Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Столична енория събира помощи за сирийските бежанци

31.01.2014

Столична енория събира помощи за сирийските бежанциНад 100 кг храни събират енориашите на столичния храм ''Св. Георги'' в кв. Дървеница. Те са предназначени за сирийските бежанци в лагера в кв. Военна рампа. Идеята да се помогне на хората, прогонени от родината, е подкрепена от архимандрит Флавиан и църковното настоятелство на храма.

„Да се помага на хората в нужда е задължение на християните”, казва о. Стоян Чиликов, енорийски свещеник при храм „Св. Георги”. „За нас е без значение каква е религиозната принадлежност на бежанците, от значение е това, че те са гонени и страдат, че са без дом, далеч от родината си”.

Дарени са трайни храни като леща, боб, захар, брашно, чай и др. В помощта за сирийците са включени и дрехи, спално бельо, санитарни материали. Всичко това е натоварено и отнесено в лагера от о. Стоян и хора от църквата.

„Нашата енория не е богата, ние сме в периферията на столицата, но към храма повече от 10 години функционира социална кухня, разказва свещеникът. Тя се издържа от даренията на енориашите и други дарители. Но хората знаят, че това, което са дали, ще се употреби по предназначение. Затова християните откликнаха на призива да се събират помощи на бежанците”.

„Ние дори не можем да си представим при какви условия живеят сирийците в тези лагери”, споделя един от помощниците на о. Стоян Чиликов, посетил заедно с него общежитието във Военна рампа. „Това, което показват по медиите, не може да се сравнява с видяното на място. Безкрайна мизерия и безнадеждност. Каквото се занесе там, веднага потъва, защото нуждите са много, хората са много, страданието е голямо”.

Хората от лагера са си направили вътрешна организация за разпределение на пристигащите помощи, защото се познават и знаят кой от какво има нужда. Децата не ходят на училище вече втора година. В лагера идват доброволци, които ги учат на български език, да четат и пишат. Но цялостната атмосфера е унила и безнадеждна.

Енориашите на „Св. Георги” са събрали и пари в помощ на сирийските бежанци. С тях са решили да подпомогнат лагера в с. Ковачевци, където живеят много деца, някои от които са без родители. Опитът показва, че преди да се направи дарение в някой от лагерите, е добре да се проучи от какво имат нужда хората там на този етап. Сега о. Стоян е в контакт с ръководството на лагера в Ковачевци и със събраните средства ще бъдат закупени материалите, от които децата там се нуждаят.

„Мизерията във Военна рампа е голяма, казва о. Стоян, но в другите лагери положението е още по-тежко. Ние като християни не може да сме безучастни на ставащото с тези хора у нас”.

Призивът на свещеника и неговите помощници е повече енории в страната да са съпричастни на болката на хората, прогонени от родината си, и да ги включат в милосърдната си дейност.

Двери също се ангажира да предостави информация и съдействие на енориите, които искат да помогнат на сирийците, принудени да оцеляват далеч от домовете си.

Информация за бежанските лагери в цялата страна, тяхното състояние и нуждите на хората в тях, можете да намерите от - refugees-bg.org

Сирийските деца от бежанските лагери не ходят на училище. Доброволци провеждат с тях занимания по ограмотяване в българския език:


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova