Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Подарен бе храм на българската църковна община в Страсбург

08.07.2015

Подарен бе храм на българската църковна община в СтрасбургБългарите в Страсбург вече ще се събират за богослужение в храм, предоставен им от римокатолическата общност в града. Българската църковна община “Св. Кирил и Методий” досега е използвала храма “Св. Трима светители” на Цариградската патриаршия в Страсбург, но вече в неделните дни енорийският свещеник о. Георги Стоянов ще може да извършва сам цялото богослужение на роден език.

Предоставеният на българите храм се намира в старопиталище за престарели свещеници от Страсбург и ще може да се ползва от нашата община в неделните, както и в празнични дни през седмицата.

Първата православна св. Литургия в дадения на българската църковна община храм беше отслужена на 28 юни от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. Владиката беше в съслужение с енорийския свещеник Георги Стоянов, о. Петър Симеонов и игумен Филип (Рябих), представител на Московска патриаршия при Съвета на Европа в Страсбург. След края на св. Литургия и проповедта на митрополит Антоний игумен Филип подари на българската община частица от мощите на св. Спиридон Тримитунтски.

След това в неформална обстановка митрополит Антоний се срещна с енориашите на общината и българи, работещи в европейските институции в Страсбург. Беше обсъдена спецификата на енорийския живот, който се характеризира със силно текучество, тъй като в нея влизат младежи, които се обучават във френския град и след завършването си го напускат; подобна смяна се наблюдава и при служителите в различните европейски институции. Същевременно обаче енорията има свое постоянно ядро, което осигурява редовния църковен живот в общината.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
dgamalova