Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Време е за църковните детски летовища

06.07.2018

Време е за църковните детски летовища Дойде лятото, колкото и тези дни времето да ни изглежда априлско. Детските летовища, които отделни митрополии, обители или храмове организират, започнаха да събират децата. В края на юни беше открит сезонът и в Хаджидимовския манастир „Св. Георги“, където за 25-и път (като се започне от 1994 г.) летуват деца от епархията (Благоевградска), както и от други места. Шест смени ще минат през обителта. Момчета и момичета от началния, средния и горния курс на обучение ще се редуват цели два месеца. Освен отговорника на летовището, с лагерниците ще работят в обучение и занимателни дейности младежи и девойки. Духовници, начело с митрополита, ще се срещат с децата за нравственото им усъвършенстване, а децата ще участват в богослуженията за определено време – за да се въцърковяват, но и да не им дотяга. Които имат музикален слух, успяват да „подпяват“, всички заедно казват определени молитви. Учат се да са заедно в учението, труда, молитвата. След това се вижда, че родителите са доволни, а децата отсега си обещават догодина пак да се видят в летовището.

И така е при всяко църковно летовище. Затова си струва да се влагат средства, които така или иначе никога не достигат, заслужава си да си жертват част или дори цялата отпуска ръководителите на групи или на цялата смяна. Знам една ръководителка на смяна, която всяка година се зарича, че догодина вече няма да участва, много ѝ идва напрежението – особено при буйни деца или при неоправдано претенциозни родители, или при внезапно заболяване, или при нещо извънредно. И на следващото лято тази жена, забравила какво се е заричала, отново с радост посреща децата, запознава се с новите, търси подкрепата на старите летовници за по-добро сработване или по-добре да кажа за сприятеляване на децата. Защото тази работа е тежка, трудна, но благородна. И си заслужава.

Деца за летовищата има достатъчно, средства се намират доста по-трудно, но хората споделят, че най-трудно е с намиране на ръководители. Именно защото работата не е лесна, а и обикновено не се заплаща. Но не бива да се отказват онези, които веднъж са решили да работят и по този начин с децата. Това е част от мисията на Църквата.

Вече пет години в Кремиковския манастир край София също се провеждат православни детски лагери. Те събират малчугани не само от Софийска епархия, но и от цялата страна. В манастира сега тече втората лагерна група за това лято с ръководител Милена Йоцова. Благодарение на нейните неуморни усилия и подкрепата на о. Серафим Янев Кремиковският манастир става център на християнска просвета и незабравими преживявания за деца и младежи, които откриват Църквата.

Тази година за пръв път организира летовище и новоизбраният Видински митр. Даниил. Свидетел на началото на тази дейност в своя манастир край Хаджидимово, той е решил да следва добрия пример. По негова инициатива в Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча“ се организира летен детски православен лагер. Той ще е безплатен за всички деца. Организаторите осигуряват изхранването, заниманията и грижата за децата. Те ще се хранят по четири пъти на ден, а менюто е съобразено с изискванията за здравословно и пълноценно хранене на подрастващите. Материалите, пособията и спортните уреди, необходими в учебно-възпитателния процес и игрите на лагерниците, се осигуряват от братството на манастира, от митрополията и от дарители. За всяка лагерна смяна е предвидено провеждане на екскурзии и походи в района на манастира. Децата постепенно ще бъдат въвеждани в истините на вярата и църковния живот.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova