Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Възрастни и самотни свещеници ще приютява Бачковският манастир

11.02.2021

Възрастни и самотни свещеници ще приютява Бачковският манастирВ Бачковския манастир ще отвори врати социален дом, който ще бъде предимно за възрастни и социално слаби монаси и свещеници, съобщи игуменът на св. обител Велички епископ Сионий, цитиран от БТА.

С това ще бъде възстановен закритият в края на 40-те години на миналия век дом за сираци от войните, уточни игуменът. По думите му, той няма да бъде в същия вид, тъй като „правителството вече си има социално министерство, което полага грижи за тези хора, но ще предложи храна и подслон на хора, свързани с Църквата“. Това са възрастни монаси и свещеници, които са останали без близки, каза още той.

Те обаче няма да бъдат оставени затворени в дома, а според възможностите си ще участват в живота на манастира и ще бъдат част от монашеското братство, каза още дядо Сионий. Домът ще разполага с петнадесет монашески килии за по двама души, което означава, че ще могат да се приютят общо тридесет души. Стаите ще бъдат ремонтирани и пригодени за възрастните хора със средства от проект, с който манастирът кандидатства пред ОП „Региони в растеж“ и който е на обща стойност около четири милиона лева.

Еп. Сионий припомни, че някога всички манастири са развивали социална дейност, като са давали подслон и храна преди всичко на сираци от войните. Момичетата са били настанявани в девическите манастири, а за момчетата се грижели в мъжките. С времето някои от децата са оставали да живеят в светите обители, като някои от тях са били постригвани и за монаси. Епископът добави, че един от тях е някогашният игумен на Бачковския манастир дядо Наум. Църквата е имала и специално отношение към душевноболните хора, като във всеки регион е имало по един манастир, в който са се грижели за тях. За Пловдивския регион това е бил манастирът „Св. Козма и Дамян“ край с. Куклен.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova