Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Наш сънародник строи паметник и църква от продажба на животните си

07.03.2017

Наш сънародник строи паметник и църква от продажба на животните сиВ полите на Сакар село Българин има много поводи да се гордее. Тук са се родили много българи, които са дали живота си за родината, а един от тях днес им напомня за подвизите на предците си. Откриваме го пред плочата с имената на загиналите жители на село Българин по време на войните. Идеята за нея и реализацията са негови. Хрумнало му преди няколко години.

"Тези хора за какво са умряли, за какво са се били?! За отечеството - нашето! И така ми дойде идеята и започнах", разказва Васил Вълчев.

Плочата струвала 2 000 лева. Тя е открита на Деня на независимостта миналата година. Оттогава обаче много малко хора идват да я видят, дори и на 3-и март.

"Ние сме нация, даже се смеят зад гърба ми. Нашите хора търсят само да има аванта, по нашенски, не нещо да направим, ами гледаме да разваляме. А политиците гледат да са хванат в политиката и да може да са на пост", на мнение е Васил Вълчев.

Въпреки че му е болно, бай Васил продължава да гради за селото си. Започнал преди близо 10 години с възстановяването на църквата. Тя била в окаяно състояние и имала нужда на първо време от заздравявяне. И макар днес да е напълно ремонтирана отвътре и да остава малко за връщането на красотата й от вън, в църквата не влиза почти никой.

Бай Васил обаче не се грижи само за духовното. Негово дело е и пазарчето в село Българин. Идеята била на починалата преди години негова съпруга. Пазарчето излязло 3 000 лева, пари отново заделени от продажбата на животни.

За паметната плоча в село Българин бай Васил има признание от военното министерство. Получил е почетния знак на ведомството. Българите от Българин също оценяват това, което прави. А мечтата на 75-годишния мъж е да довърши ремонта на църквата и да изгради още паметници.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info