Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

“Топъл обяд в извънредна ситуация” - в помощ на нуждаещите се столичани

05.05.2020

“Топъл обяд в извънредна ситуация” - в помощ на нуждаещите се столичаниОт началото на извънредното положение в София се провежда програмата “Топъл обяд в извънредна ситуация”. Целевата програма за града се осъществява от районните кметства, които до края на месец април кандидатстваха за включването си в нея. Заявленията бяха подавани към регионалната дирекция на Държавната агенция за социално подпомагане.

Инициативата “Топъл обяд в извънредна ситуация” е част от пакета мерки за подкрепа на уязвимите граждани в условията на разпространение на Covid-19 в страната. Нейната реализация в различните райони на София вече започна.

По програмата могат да бъдат подкрепени до 170 уязвими граждани. Лица, които поради бедност и продължителна социална изолация, в условията на обявената извънредна ситуация, са в затруднение да осигурят сами прехраната си.

В това число влизат тези с ниски доходи, под линията на бедност, хора над 65 години - без доходи, или с доходи под линията на бедност. Хора, които живеят сами и нямат близки, които да се грижат за тях в условията на извънредното положение, както и лица с трайни физически увреждания.

“214 общини от цялата страна заявиха желание да се включат в програмата от началото на април до 21 април, когато е крайния срок за кандидатстване. От Столичната община, районите могат да кандидатстват самостоятелно. 21 района към момента са изявили желание да реализират дейността на своята територия, 2660 потребители ще могат да получават от 4 май ежедневно супа, основно ястие и хляб в домовете си”, обяснява Анна Ангелова - началник отдел „Програмиране и подбор на операции“ към Агенция за социално подпомагане.

“Програмата протича при спазване на всички противоепидемиологични мерки. Осигурили сме маски, работни облекла и ръкавици на доставчиците. Храната се предлага в кутии за еднократна употреба. До момента са заявили желание за участие 160 лица. Район “Люлин” има готовност да обхване над 200 потребители, които имат нужда от храна, като има потенциал за включване на още граждани”, обяснява Силвия Миланова - социален експерт към столичния район “Люлин”.

Заложеният период за изпълнение


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova