Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Благотворителна акция на Негово Светейшество патриарх Неофит в гр. Батановци

21.01.2021

Благотворителна акция на Негово Светейшество патриарх Неофит в гр. БатановциНа 21 януари, в деня когато Църквата почита паметта на св. преп. Максим Изповедник и на св. мчк Неофит, който се явява имен ден на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, бе организирано посещение в гр. Батановци, като бяха посетени жителите на най-засегнатите домове при наводненията от изминалите дни.

Инициативата за това посещение е лично на Негово Светейшество, чрез Отдел „Милосърдие и благотворителност“ към Софийска митрополия, който пожела да сподели своя личен празник с пострадалите жители на Батановци, като от негово име, с негови лични средства, им бяха поднесени два кашона с насъщни хранителни продукти и препарати за почистване от първа необходимост.

С помощта на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит бяха подпомогнати най-засегнатите 35 семейства на населеното място.

Дарението бе предадено на пострадалите и на кмета на Батановци от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който на мястото на наводнението отслужи водосвет и молитва за здраве и благословение на жителите на Батановци.

Епископ Поликарп и придружаващите го отци и доброволци от столичния храм „Рождество Христово“ бяха посрещнати от кмета на града г-н Радослав Петров и жителите на населеното място радушно и задушевно. Те изразиха своята благодарност, че Негово Светейшество е с тях и ги чувства близки.

След водоосвещението епископ Поликарп благослови жителите на Батановци от името на Негово Светейшество и им преподаде неговия патриаршески благослов, като им пожела здраве, търпение и сили в преодоляването на налегналото ги изпитание.

Епископ Поликарп лично посети няколко пострадали къщи и връчи дарението от патриарх Неофит, като утеши наследниците на домовете с добра дума и благослов.

При посещението си в Батановци, епископ Поликарп сподели, че Светата митрополия в лицето на Негово Светейшество ще направи всичко възможно храмът "Успение Богородично", който в момента се изгражда, през новата година да бъде завършен и осветен, за да имат жителите възможност да общуват с Бога и живеят пълноценно своя духовен живот.

Поздрав и благодарност към Негово Светейшество за жеста поднесе г-н Петров, кмет на Батановци, както и протойерей Александър Александров, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, в която се числи гр. Батановци.

Всички жители на Батановци споделиха своята радост, че Негово Светейшество се е сетил за тях и самоинициативно им е обърнал внимание.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova