Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Баба Зоя посреща Коледа без пари, но събра 20 000 лв. за църква

03.01.2024

Баба Зоя посреща Коледа без пари, но събра 20 000 лв. за църкваБаба Зоя е построила църква в село Богородица. С много труд и помощта на дарители тя е успяла да събере 20 000 лв. като продава зеленчуци от градината си. Днес обаче тя няма средства да отпразнува Коледа.

„Двамата ми синове много ми помагат. Продавам на борсата зеленчуци всеки ден от тъмно до тъмно. Като изкарам пари, ги заделям за храма. От детски години съм белязана от Свети Илия и затова възстанових храма", сподели баба Зоя.

"Ще посрещна Коледа като всеки Божи ден. Пари няма за Коледа. Хляб ще ядем и това е. Ако падне нещо - добре дошло е. Ако не, каквото има. Аз не съм с претенции. Свикнала съм цял живот на икономии", казва жената.

"Пенсията ми е 350 лв. Цял живот да работиш и половината от този трудов стаж отиде на вятъра. Обяснението е, че документацията е била в някакво мазе, където е влязла вода и няма следи. Имам документ, в който пише, че нямам право на пенсия. Получавам социална пенсия от съпруга ми, който почина. Благодарна съм, че още съм на крак и нямам здравословни проблеми", споделя още тя.

"Свети Илия реши мен да ме направи спонсор, за да стане с покрив храма. Той ми се яви на сън, каза че иска да има покрив храма. Викам му: "Как ще стане, аз нямам никакви пари?" Така започнаха нещата. Той ме отведе до борсата и почнах - стотинка по стотинка, левче по левче и е така стана храмът", казва баба Зоя.

"На зеленчуковата борса продавам каквото имам в градината. Продавам там без никаква почивка. Студ, не студ - баба Зоя е там. И като изкарам парички ги заделям все за храмовете", разказва жената.

Баба Зоя разказва, че хората ѝ оставят стока, за да я продава и да събира средства за храма. Имало и много дарители. Всеки давал, колкото може за доброто дело.

"Има вяра. Тук са най-вярващите хора, за да направят такива храмове", разказва жената и се моли хората да вървят по Божия път, а не по дяволския.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova