Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Доброволци изградиха нова кислородна инсталация за 9 дни в УМБАЛ Бургас

16.12.2020

Доброволци изградиха нова кислородна инсталация за 9 дни в УМБАЛ БургасВ началото на епидемията в болницата е имало едва две стаи с кислородни системи.

Добронамерени граждани изградиха кислородна инсталация в държавната болница в Бургас. Лечебното заведение е принудено постоянно да обособява нови COVID отделения. Необходим е кислород за тежкоболните пациенти, но такъв не стига до предназначените за коронавирус корпуси.

Група приятели се притичват на помощ. В продължение на 9 дни, облечени в предпазно облекло, полагат неимоверни усилия за сътворяването на инсталацията. Правенето е наложително, защото пет от етажите на болницата са превърнати в COVID отделения, а преди някои от тях са били гастроентерология и не е било нужно използването на кислородни ситеми.

„Започнахме преди около две-три седмици, след като чух коментари на мои близки приятели в болницата, доктори и медицински сестри. С тъга казаха, че не могат да работят, изпитват сериозни затруднения с подаването на кислород и реших да поканя мои приятели и колеги, с които да помогнем с две ръце на първо време”, сподели Владимир Владимиров пред bTV.

„Ситуацията се оказа много сложна. Първоначално започнахме да слагаме клонки на дървото, а трябваше да изграждаме ствола му. Съумяхме да разширим системата и да я направим адекватна на нуждите на болницата”, заяви доброволецът пред bTV.

Процесът на изграждане е бил доста труден, трябвало е да се вземе предвид и изчисли налягането, необходимо, за да достига кислородът до 10-ия етаж на болницата. Двама инженери са се отзовали, за да помогнат за проектирането и изчисленията. Доброволците имат опит с работата с кислород, тъй като са водолази.

За да се реализира разширението, се е наложило доброволец да се промъкне през тясна дупка, а трасето е дълго 23 метра, поясни друг от доброволците - Кирил Кьовторов, пред bTV. Доброволците разказват, че най-важните герои са лекарите, които спасяват човешки животи в тези условия, и ние трябва да сме им благодарни, а ситуацията в отделенията я описват като на война.

Кислородният техник на болницата определи изградената система като много модерна, качествена и сигурна.

„В момента разполагаме с кислород за всеки пациент. В началото не бяхме подготвени, никой не беше подготвен за тази пандемия. Имахме кислород в две стаи в болницата, после ние обединихме усилия да направим още две стаи в болницата, но не беше достатъчно и заради това сме изключително благодарни на фирмата, която самоволно и със собствени средства направи втора захранваща система”, заяви зам.-директорът на болницата д-р Светозар Георгиев.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova