Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Самоук иконописец дарява икона за благотворителна кауза

10.01.2020

Самоук иконописец дарява икона за благотворителна каузаСамоук иконописец от Бургас завършва поредната си творбa, посветена на Св. Йоан Кръстител. Иконата ще бъде дарена за благотворителна кауза. Иконописецът Тошко Вачев е и единственият българин роден в кула на фаропазач.

Точно преди 24 години бившият служител в армията Тошко Вачев прави първата си икона, която пази и до днес. Тогава началник в танкова бригада, той прекарва много от служебните си задължения в Шабла и рисува предимно пейзажи.

„Там стреляхме по вражески изтребители и в последните две три години на службата преди да изляза в пенсия тази муза ме завладя за иконите и замених оръжието с четка”, сподели Тошко Вачев.

Оттогава до днес Тошко Вачев не спира да изписва икони. Прави важно уточнение – изписва, а не рисува. Само за тази година самоукият творец е изписал 52, голяма част от които са дарени на приятели, на църкви или за благотворителни цели. Първата за тази година е на Йоан Рилски, считан за закрилник на българите. Точният им брой обаче е загубил.

„Може би са над 800 икони, тъй като аз творя всеки ден. За да започна да изписвам една икона, аз задължително трябва да науча самата история на светеца и историята на иконата, тъй като моя стил е предимно руски”, разкрива Вачев.

Най-интересното в живота на 61-годишния иконописец започва още от раждането му. Той е единственият българин, роден в кулата на фаропазача, реставрирана тази година и превърната от управата на пристанището в Бургас в градска забележителност. Построена е през 1903-та година и до днес се намира на мястото, където в миналия век е бил историческият вход на пристанището.

„Аз съм роден вътре, а не в родилен дом. Това е моето родно място”, споделя Тошко.

Следващата икона, по която иконописецът започва да работи, е наречена „Св. Богородица - Достойно ест”. Ще я изписва по ясни канони и правила в иконописането. Съдбата й ще реши в процеса на изписване.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info