Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Отварят нов център за деца със специални потребности в Бургас

29.11.2019

Отварят нов център за деца със специални потребности в Бургас90 деца и младежи със специални потребности от началото на декември ще получават специализирана помощ в новоизградения и модерно оборудван дневен център в Бургас. Центърът е създаден от общината и е един от петте обекта по оперативната програма „Региони в растеж” в града, а в него ще работят подбрани специалисти.

До преди няколко години сградата на Дневния център беше изоставена, рушаща се постройка. С решение на Общинския съвет тя беше предоставена на нуждите на бургаските деца и младежи с увреждания. След няколко години обновяване и оборудване от 1 декември центърът ще заработи.

„Майките от много години желаят центърът да бъде отворен и активно ни подпомагаха в целия период на неговото изграждане, на неговото оборудване и на неговото обзавеждане. В центъра дневна грижа могат да получат близо 30 деца, а 60 могат да ползват почасово рехабилитационни услуги, работа с психолог и логопед”, заяви за NOVA зам.-кметът на Община Бургас Йорданка Ананиева.

„Имаме сензорна стая. Много сме горди с нея и че успяхме да я оборудваме по най-професионалния начин, с всички необходими кътове за релакс, за изваждане на емоционалното състояние.Ще се ползва от всички деца и младежи - групово или индивидуално. Имаме оборудван медицински кабинет, защото целевата група е такава”, каза Мая Казанджиева, директор на дирекция „Социални дейности,здравеопазване и спорт”.

Има и специален рехабилитационния център, който ще бъде от полза на Тодор, който е с диагноза детска церебрална парализа.

„Много добре се чувствам. Рехабилитацията е на ниво. Намерих приятели”, сподели Тодор Кацаров.

В центъра има и кабинет по трудотерапи. В момента там изработват коледна украса. Според специалистите тези занимания помагат на младежите да разкрият потенциала си.

Доволни са и майките на децата, които вече се познават в процеса на оборудването на центъра. Те също се включват в изработката на коледната украса,като имат възможност да наблюдават отблизо работата на децата си със специалистите.

От общината уточняват, че няма ограничение на продължителността за ползването на социалните услуги от децата и младежите в нужда.

„Докато е необходимо може да ползват тази услуга, включително и като са навършили 18- годишна възраст. Защото при тях изостаналото развитие на практика не определя същите възрастови групи, както при хората, които са с нормално развитие.Повечето хора, които аз познавам и за които се грижим в нашите социални домове са от 26 до 30 години,които обаче са със психиката на дете”, заяви зам.-кметът на Община Бургас Лорис Мануелян.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info