Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Хора оставят храна за нуждаещи се в кутии, закачени на дървета

30.04.2020

Хора оставят храна за нуждаещи се в кутии, закачени на дърветаХрана за нуждаещи се оставят в кутия, закачена на дърво в Черноморец. Двойка младежи от морското градче решили със собствен труд и средства да разработят инициативата „От хора за хора”, която започна в Лом. Разказват, че целта им е в условията на извънредно положение, когато много хора са останали без работа или са финансово затруднени, да бъдат подпомогнати с продукти от първа необходимост.

Младежите сами изработили кутията, заредили я с първите пакети, а с инициативата си заразили и други в Община Созопол.

Стиляна Николова видяла в социалната мрежа снимки на кутии, закачени на дървета, в които хора оставят храна от първа необходимост за нуждаещи се. Дни след това двамата с приятеля й поставили първата в Черноморец.

„Направихме една кутия и я поставихме тук, защото на този етап трябва хората да се обединят и да покажат, че мислят за другите. Да, има социални служби. Да, има и кампании и инициативи и дарения, но според мен сега е моментът да покажем, че сме единни като народ и можем да си помагаме“, казва Стиляна.

Приятелят й, който е граничен полицай, направил още няколко кутии, които да бъдат поставени на различни места.

„Кутиите се изработват изключително лесно, просто погледнах в интернет как горе долу трябва да изглежда. Ако я пратим на конкурс за красота, няма да го спечели, но е изработена от лек материал, който да може да се закрепи за дървото, да не се отчупи и да може да побере продуктите“, казва Йордан Енчев.

За избор на мястото им помогнал кметът на Черноморец.

„Търсихме място, което да е близо до магазин, за да е лесно, ако човек иска да остави нещо. Важно беше и тези хора, които ще се възползват от помощите, да останат анонимни, защото има такава бариера - човек да признае пред себе си и пред другите, че е в нужда“, казва кметът на Черноморец Росен Деспов.

Стиляна и Йордан закупили със свои средства първите хранителни продукти и ги подредили. Още на другата сутрин открили кутията празна. Надяват се храната да е отишла при хора, които наистина имат нужда от нея, а не да е прибрана от някой, който се е възползвал инициативата им.

Смятат да поддържат наличността в кутията, докато могат. От примера им се заразили и много хора в градчето, а и в общината, които били готови да отделят лични средства. Още две кутии, изработени от Йордан, ще бъдат поставени в следващите дни в селата Атия и Росен.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova