Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Да подкрепим подетото преди 10 години изграждане на параклис „Св. Пантелеймон“ край Чирпан

05.11.2018

Да подкрепим подетото преди 10 години изграждане на параклис „Св. Пантелеймон“ край ЧирпанВече повече от 10 години православни християни полагат усилия да съберат средствата, необходими параклис, посветен на св. Пантелеймон – можем да помогнем.

Малката света обител трябва да бъде издигната в местността „Голяма черква“ край с. Стоян Заимово, община Чирпан. Там преди време дядо Иван Желев, овчар от околията, попада на останките на олтар на средновековен храм. За да се отбележи святото място, там е издигнат кръст. През 2000 г. инициативен комитет подема идеята за построяване на същото място на параклис, който да се посвети на св. великомъченик Пантелеймон.

Идеята подкрепят художници, поети, писатели, музиканти, политици и общественици. Сред най-дейните от тях са Златка Колева, Кама Ганева, Малина Витанова, Валери Станков, Митко Станчев, Евгени Василев, Евгени Чалъков, Таня Гатева, Мартин Ралчевски, Ангел Кроснев и много други. Дейностите, предприети от Инициативния комитет за набиране на средства за построяване на параклис на името на Свети Пантелеймон са най-разнообразни – от организиране на благотворителни базари до дарителски кампании. В тях се включват дори и деца – българчета, живеещи в чужбина. (Допълнителна информация – ТУК)

Инициаторите на идеята благодарят на всички, които са ги подкрепили: Дирекция „Канцелария“ към администрацията на Президента и на всички дарители – интелектуалци и творци от страната и чужбина, които подкрепиха инициативата ни, на децата от детска градина „Слънце“, училище „П. К. Яворов“, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, на пенсионерските клубове и миряните от църквата „Св. Възнесение Господне“, на всички знайни и незнайни дарители. Изказва се признателност и на медиите, които са отразили каузата – в-к „Стандарт“, в-к „Монитор“ сайтовете: „Зарата“, „Свети места“, „Стара Загора“, тв. „Скат“, кт „Чирпан“ и в-к „Чирпански новини“. Благодарение на тяхната подкрепа към момента са събрани над 6000 лв. и строежът може да започне.

Поделите каузата православни християни искрено се надяват, че общинската управа ще вземе решение гласуваното място за строеж през 2015 г. да бъде дарено на митрополията. Посредством Дякония те се обръщат към всички, които биха искали да ги подкрепят – според силите си – молитвено и/или материално. Средства за построяването на параклиса „Св. Пантелеймон“ се събират на следния контакт:

Банкова сметка за дарения на Храм „Св. Пантелеймон“:
BG 50 UNCR 7000 15 23 08 58 95

Повече информация и документи.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova