Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Любимчани дариха 3 икони на храма „Св. св. Константин и Елена“ в Одрин

20.10.2020

Любимчани дариха 3 икони на храма „Св. св. Константин и Елена“ в ОдринТри икони дариха на храма „Св. св. Константин и Елена“ в Одрин граждани на Любимец.

Тъй като границата с Турция бе затворена заради коронавируса, това стана близо година, след като Елена Кряскова /съпруга на отец Георги от свиленградската църква „Живоприемний источник“/ изографиса „Тайната вечеря“, „Кръщение Господне“ и „Възнесение Господне“.

20 души от общо 139-те любимчани, дарили лични средства за изписването на библейските образи, поднесоха дарението на уредника на „Св. св. Константин и Елена“ Христо Христов.

„Църквата, както винаги, ни посрещна подредена, блестяща от чистота. Запалихме свещички и се помолихме за благоденствието на България, за здравето на семействата ни, на децата ни.

Може би ще се повторя, но искам да напомня, че тази църква е чудотворна – сподели Мария Точкова, председател на Общинския съвет на Отечествения съюз в гр. Любимец. - На 03.03.1869 година е направена първата копка на църквата с даренията на българите, които тогава са били три четвърти от населението на град Одрин. И на 03.03.1878 година е подписан мирният договор в Сан Стефано за освобождението на България от петвековното робство. Това не може да не е станало с ходатайството на „Св. св. Константин и Елена” пред Богородица и нашият Спасител Господ Исус Христос. А и доста от посещаващите църквата споделят, че молбите им, отправени към двамата светци, често се сбъдват.“

Но притеснителното е това, че след като отвориха границата и българите се втурнаха да пазаруват в град Одрин, много малко от тях се сещат да посетят българските църкви, а те от седемнадесет са останали само две - „Св. Георги” и „Св.св. Константин и Елена”, подчерта Точкова.

„Днес видях четиринадесет автобуса на паркинга. Само три от тях посетиха църквата“ - споделя с огорчение и тъга уредникът Христо Христов. - По една свещичка да запалят, е помощ за нас. Ние сме почти на самоиздръжка...“

„С болка и тъга, но и с много надежда се обръщам към българите, отправили се към град Одрин на пазар: Нека, освен за телата, се погрижим и за душите си -да отделим малко време за посещение на българските храмове и се помолим за България, за децата, за семействата си. Наистина имаме голяма нужда от това“ - призовава Мария Точкова.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2022 milostiv.org
dgamalova