Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Преобразиха живота на бивш бездомник

Author: bTV | 17.08.2017

Преобразиха живота на бивш бездомник Спасен живот: Как Иван Иванов, който месеци наред е спял на пазара в столичния квартал „Младост” 1, намери работа и дом? След като родителите му си отиват, а сестра му не се интересува от съдбата му, той остава на улицата. Среща обаче Милена Момчилова, която повежда битка за спасяването му с институциите, и днес Иван си има работа и дом.

Иван се появява на пазарчето в „Младост”1 в края на юли 2014 г. и заживява там. Спи между масите. Милена разбира за него, когато дъщеря й я моли да му намерят дрехи и да му помогнат.

"Стоеше в най-голямата жега в края на юли, облечен в дебели якета, а лицето му беше в рани от силното слънце. Той умираше пред очите на всички. Състоянието му се влошаваше драстично”, разказа Милена в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Тя започва да прави опити да му помогне през социалните служби на дирекция „Социално подпомагане” в „Младост”. Оказва се, че социалните работници, както и полицаите от Седмо районно много добре знаят за случая. „Правили са опити да го приберат, но той не им е съдействал и понеже не е агресивен, го оставяха да стои на пазара”, разказа Милена.

След като тя повежда битка и никоя институция не иска да съдейства, след като е поровила в интернет, Милена разбира, че Законът за здравето дава възможност, ако човек си причинява сам вреда и не го осъзнава, може да бъде прибран за принудително лечение.

„Пуснах молба до Районната прокуратура и въз основа на това се задвижи цялата машина. Беше прибран в център за психично здраве, стоя там 6 месеца”, каза Милена.

След като обаче наближило времето Иван да поеме своя път, той се изправил пред проблема, че няма дом. „Социалните решиха да го настанят в дом за хора с интелектуален дефицит в Сливенско. Аз успях с някакви контакти да спра това отиване, защото аз и хората, които му помагахме, му станахме приятели. Той разчиташе на нас и ние нямаше как да проследим какво се случва с него толкова далеч”, обясни Милена.

"След това решиха, че трябва да отиде в Дом за хора с интелектуален дефицит в Подгумер. След като отидохме с Иван, аз се ужасих от това, което видях. Иван категорично не беше за това място. То е бунище за изоставени хора”, категорична е Милена.

Четири месеца са водили битка Иван да излезе от Подгумер.

„Беше настанен в защитено жилище. Започна дело, трябваше да бъде поставен под запрещение. Адвокати поеха неговата защита без пари, а хората от пазара събраха пари за психологична експертиза. Сега той е абсолютно свободен човек”, обяснява Милена.

„Много хора ми помогнаха, за да му помогнем. Включиха се много мои съседи. Дариха пари. Иван дължеше над 1200 лв. за здравни осигуровки, издействахме му ТЕЛК, направихме му лична карта”, изреди Милена.

Сега Иван работи в защитеното жилище, в пералня. Работи и в строителна фирма и си мечтае за свое жилище. Не иска да си спомня за миналото и вече знае какво е да имаш приятели.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info