Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Студент от Добрич прави учебник по английски за незрящи деца

21.11.2019

Студент от Добрич прави учебник по английски за незрящи децаСтудентът от Добрич Александър Пампоров работи по адаптирането на учебник по английски език за незрящи деца. Идеята е на неговата леля Красимира Димитрова, която има зрително увреждане и преподава брайлово писмо и компютърни умения в Центъра за социална рехабилитация и интеграция в Добрич. В работата си тя се сблъсква с липсата на подходяща учебна литература за слепи деца и решава да помогне на децата за тяхното по-лесно и успешно интегриране в масовите училища.

Работата по адаптирането на учебник по английски език за незрящи, по думите на Александър Пампоров, не е трудна, но е отнемаща време, прецизна и, разбира се, се изискват познания по езика.

Александър Пампоров смята, че работата му по адаптирането на учебника в никакъв случай не може да се сравни с преводаческата и затова дори не се е замислял дали заплащането, макар и символично, е достатъчно за вложения труд. Според него, всеки би могъл да се справи с тази задача, но за съжаление по-често на хората не им се занимава с подобни неща.

Според преподавателя по брайлово писмо Кристина Димитрова определено децата със зрителни увреждания не разполагат с достатъчно богата и широкоспектърна литература.

Според Кристина Димитрова с развитието на технологиите, за съжаление и използването на брайловата азбука затихва, защото постепенно се измества от не толкова трудоемките електронни аудио книги. Затова и нейните усилия в Центъра за социална рехабилитация и интеграция са насочени към обучение на слепите и слабовиждащите хора в новите компютърни технологии.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova