Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Дариха книги на Раковски на читалищата в Еленско

10.02.2022

Дариха книги на Раковски на читалищата в ЕленскоЧиталищата в община Елена получиха като дарение три фототипни издания на Георги Раковски, оставени в забвение повече от век, както и труда на Иван Тренев, който като историк изследва биографиите на Левски, Ботев, Раковски и други личности от епохата на Възраждането.

Книгите са отпечатани от издателство “Нитон” по повод 200-годишнината от рождението му, която се чества през изминалата 2021 година. Кампанията за дарението е дело на фондация “Бъдители” съвместно с логистичната фирма “Ойрошпед”.
Първото издание е списание “Българска старина”, което дава дълбоки научни познания за древността на българския език, както и преимуществото му пред всички европейски езици. Втората книга – “Ключ българского язика”, представлява полагане основите на българското езикознание от Георги Раковски.

В третата – “Показалец”, се обяснява българският бит, обичаи, чествания на събития, като годеж, сватба, раждане на човек, кръщене, погребение и други. Създава се за първи път на Балканите научната дисциплина етнография, въпреки че други балкански държави са имали политическа свобода десетилетия преди България. Раковски е първият, който анализира и съпоставя народната българска култура – духовна, социална и материална – с тази на съседни и далечни страни, чак до Индия.

“Раковски – 200 години безсмъртие” е последната книга с автор Иван Тренев, който дава пояснение върху всяка една от творбите на Раковски, неизвестни факти за живота и делото му, свое становище за значението му за българския народ, история и език.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova