Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Родолюбива инициатива възстанови още едно черковище в град Eлена

21.06.2022

Родолюбива инициатива възстанови още едно черковище в град EленаДвете черковища, свързани с една от легендите за възникването на Елена, вече са възстановени. Едното се намира в местността Самуилец, а другото, наречено „Еленин гроб“ – в местността Кръста.

С водосвет, отслужен от архиерейския наместник протойерей Валентин Георгиев, на 18 юни бе осветено и третото черковище в централната част на града в така наречената в миналото Кметска махала.

На мястото е поставен кръст, поляната е изчистена, сложени са пейки, обособен е път дотам. Плочите за всички черковища са изработени от бял врачански камък от Зафир Първанов като дарение, а разноските по монтажа са поети от фирмата на Никола Николов.

Черковището в Кметската махала е пряко свързано с фамилията на проф. Панайот Панайотов, понеже в годините назад мястото е дарено от неговия дядо Стоян Попов, а днес инициативата за възстановяването му е продължена като лична кауза от внука му проф. Панайотов.

Следващите черковища, които предстои да бъдат възродени, са тези в Костовската махала, както и това в Еловската махала в местността Колинката.

Съхраняването на три църкви и възстановяването на петте знакови места от миналото на града е изключително важна кауза, защото по този начин се поддържа жива родовата памет и се съхранява историята за поколенията.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2022 milostiv.org
dgamalova