Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Българите във Флоренция вече имат свое неделно училище

26.09.2022

Българите във Флоренция вече имат свое неделно училищеНа 25 септември удари първият училищен звънец в новооткритото училище за българчетата във Флоренция. Школото е филиал на неделното училище "Асен и Илия Пейкови", което вече осем години поддържа жива връзката с българския език, култура и традиции сред сънародниците ни в Рим. Както повелява българската традиция, децата прекрачиха прага, стъпвайки по вода за късмет и отчупвайки от питка с шарена сол.

Създаването на неделно училище във Флоренция е дълго лелеяна мечта за българите там. "Много българи от десетилетия живеят тук, учат се, работят, създават семейства, тук се раждат и израстват децата им. За съжаление, досега липсваше среда, в която те да общуват помежду си. Получихме много обещания от страна от институциите, които за съжаление не се изпълниха. После дойде пандемията, която парализира обществената дейност. Най-накрая проблесна искрата, когато училище "Илия и Асен Пейкови" в Рим ни подаде ръка, за да можем да реализираме мечтата си" – споделя една от неговите радетелки Пенка Манолова пред онлайн портала "Bulgaria-Italia".

За да могат сънародниците ни от по-отдалечени места да се приобщят към учебния процес, новооткритото училище ще организира работата в три форми – присъствена, смесена и дистанционна. Уроците по български език и литература, история и география на България ще бъдат всяка неделя от 14.30 до 18 часа. Българчетата във Флоренция ще имат възможност да изучават и български народни танци. Всички учители са с висше педагогическо образование, а в края на годината учениците ще получат удостоверения за съответния завършен клас.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova