Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Млади ентусиасти стартираха кампания за ремонт на църквата

28.01.2021

Млади ентусиасти стартираха кампания за ремонт на църквата В село Габер започна кампания за набиране на средства за ремонт на църквата "Св.Троица", която се руши бавно и застрашително от доста време. Инициаторите от Сдружение "Габер" споделят, че преди няколко години е имало проект-кандидатура за финансиране към МОСВ, но критериите са били твърде високи.

Църквата е символ на село Габер. Пораженията по нея са доста сериозни - покривът е протекъл, външната мазилка се рони, а стенописите в храма се рушат с всеки изминал ден. Ако не се вземат навременни мерки скоро повредите могат да станат невъзвратими.

Храмът е издигнат през 30-те години на ХХ в. на мястото на старо оброчище. Идеята за построяването ѝ възниква скоро след Първата световна война. През 1919 г. тогавашният кмет на селото Петър Соколов създава Комитет за изграждане на храм „Св. Троица“, като става негов секретар до построяването му. Мястото на новия храм, освен че е старо свято място, е избрано така, че да се вижда от всички села наоколо, дори и от съседна Сърбия. Строителството на черквата започва през 1925 г. Основният камък е положен от поп Христо. Храмът е осветен през 1932 г. при поп Стоимен и кмет Михаил Манов, когато софийски митрополит е владиката Стефан.

Като архитектурен тип габерската църква спада към центрично-кръстокуполните храмове и е единственият от този вид в целия район. Вътрешността на храма е украсена със стенописите, изработени от местен учител по рисуване - Грънчаров. На централния купол е издигнат железен кръст, на който е изписано името на дарителя - Божил Галавов.

Банкова сметка:
Сдружение "Габер"
Райфайзенбанк
IBAN: BG27RZBB91551012859036


Сдружение "Габер" са няколко млади ентусиасти с хубави спомени от дълги лета прекарани на село, желаещи да помогнат не само за съхранение, но и за активно развитие на село Габер подобаващо на възможностите на 21 век. Осъзнавайки рядко срещаните географски, исторически и природни дадености вярваме, че с всеобщи усилия можем да направим селото и района процъфтяващи.

Желаещите да се включат по друг начин могат да се свържат с организаторите на мейл: [email protected] или да се обърнат към кмета на село Габер - Тодор Тодоров на тел.0879596124 или имейл [email protected]

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova