Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Торбичка за баба - една оригинална идея от Германия

06.06.2019

Торбичка за баба - една оригинална идея от ГерманияМного възрастни хора в Германия живеят в бедност и самота. На трапезата им рядко се появяват плодове, зеленчуци и друга здравословна храна. Група млади хора помагат на тези пенсионери с оригинална идея.

"За някои от възрастните хора това е най-вълнуващото събитие в месеца", разказва Карина Радац. Тя е съоснователка и председателка на сдружението Obstkäppchen ("Торбичка с плодове"). Неговите членове, междувременно - 70 на брой, са решени да помагат на възрастни хора, които живеят в бедност или са самотни.

Веднъж или два пъти месечно доброволците посещават възрастни хора в провинция Северен Рейн-Вестфалия и им подаряват торбичка с пресни плодове и зеленчуци на стойност 5 евро. Средствата се набират от дарения и фирми-спонсори. Младите хора, организирали тази инициатива, смятат, че онези възрастни хора, на които парите едва им стигат до края на месеца, не бива да се хранят нездравословно.

Почти всеки пети пенсионер в Германия живее на границата на бедността, обяснява експертът по темата проф. Кристоф Бутервеге, бивш преподавател по политология в Кьолнския университет: "Според критериите на ЕС, всеки, който разполага с по-малко от 60% от средния доход за една страна, е застрашен от бедност. За самотно живеещ човек в Германия, това са 999 евро на месец".

Над три милиона пенсионери живеят в бедност?

В Германия има над 17 милиона пенсионери. Ако 1/5 от тях са застрашени от бедност, това означава, че в недоимък живеят над три милиона души. В момента обаче организацията действа в района на град Хенеф, където раздава плодове и зеленчуци на 86 възрастни хора. Освен снабдяването със здравословна храна, инициативата преследва и друга цел: поне за малко тези възрастни хора да не се чувстват самотни и забравени. Защото много от тях живеят самотно и не разполагат с достатъчно средства, за да участват в обществения живот. "Често те нямат пари дори за вземат автобуса до съседния град, за да посетят някой своя близък или роднина", посочва Карина.

Доброволците на сдружението оставят торбичките с плодове и зеленчуци пред вратите на възрастните хора, за да се избегнат неудобни разговори или любопитството на съседите. Много от пенсионерите обаче активно търсят разговор, защото са доволни, че поне за мъничко не са сами. Нерядко те дори отварят домовете си и канят доброволците на чаша кафе. От съюза се стремят по възможност един и същи доброволец да посещава даден възрастен човек - така се създава доверие и близък контакт.

Идеята за "Obstkäppchen" възникнала спонтанно: след като Карина Радац наблюдавала как една възрастна жена вади от кофите за боклук празни бутилки, за да вземе депозита от тях. Това се случило преди 3 години, а в края на 2017 година сдружението вече било основано.

Ако се питате защо точно това име са избрали: "Дълго време обмисляхме как да наречем този проект. Хрумна ни, че той има много общо с историята от приказката за Червената шапчица, която носи на баба си храна, но е погълната от лошия вълк. Веднага направихме аналогия с бедността, която като един зъл вълк поглъща толкова много възрастни хора", разказва Карина Радац.

Заслужено признание

През миналата година сдружението дори е спечелило една от общо 100-те стипендии, давани от "Startsocial" - общогермански конкурс за насърчаване на доброволния социален ангажимент. Първите 25 подобни инициативи получават консултантска помощ в продължение на година, както и парична награда, връчвана лично от германската канцлерка Ангела Меркел. На срещата с нея най-добрите седем проекта ще бъдат отличени допълнително и с финансова премия от 5 хиляди евро.

Още до края на годината социалната инициатива смята да разшири периметъра на дейността си и към още един голям град в района Кьолн и Бон. На членовете на сдружението им се иска един ден да помагат на възрастни хора из цяла Германия.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info