Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Благотворителна вечер за ремонт на храм „Св. Николай Чудотворец” в Горна Оряховица

21.08.2019

Благотворителна вечер за ремонт на храм „Св. Николай Чудотворец” в Горна Оряховица Благотворителна вечер за набиране на средства за неотложен ремонт на църквата организира Църковното настоятелство на храм „Св. Николай Чудотворец”.

Предстоятелят на храма отец Созонт и настоятелите канят представители на местната власт, на бизнеса и всички горнооряховчани, които могат да дадат своят лепта – каквато и да е тя, за спасяване на една от знаковите църкви за Горна Оряховица. Вечерта е в ресторант „Тиролия” на 22 август от 19 часа.

Целта на инициативата е спешно да се съберат 32 000 лева за неотложен ремонт на покрива. Ремонтът е по предписание на Националния институт за недвижимото културно наследство, без чието одобрение не може да се прави нищо по паметник на културата, какъвто е църквата.

От много години храмът, в който са се случили някои от най-важните исторически събития за града, се руши и всички опити да се организира някакъв по-съществен ремонт пропадат. В момента положението е такова, че покривът може и да не преживее тази зима. Гредите са напълно прогнили и при най-малкия дъжд вътре тече, рушат се мазилката и стенописите.

Целта ни е да направим ремонта още преди зимата, иначе се опасявам, че пораженията ще бъдат необратими, обясни отец Созонт, който пое храма тази пролет на Връбница. Поех храма с 5 лева в касата, лично аз съм вложил досега около 2000 лв., помогнаха и хора, за да го постегнем. За покрива обаче пари нямаме, но сме щастливи, че успяхме да получим това разрешение за ремонт, което не се дава лесно за паметници на културата, обяснява още свещеникът. Лично той и настоятелите са разговаряли с много представителите на бизнеса в града и имат уверението, че те ще откликнат, според възможностите си, и ще помогнат за набиране на необходимите средства.

Всяка лепта ще ни бъде от полза. Аз и настоятелите гарантираме, че всички събрани средства, до стотинка, ще отидат за ремонта и няма да бъдат напразно пропилени, казва още отец Созонт.

Църквата „Св. Николай” е съграждана на няколко пъти, първият още през 16 век. По нея в по-ново време са работили Уста Колю Фичето и Захари Зограф. Тук е оригиналът на прословутата приписка на поп Йонко, с която започва градското битие на Горна Оряховица. „1870 октомврий: Нашето село Оряховица се прогласи за град от техни превъзходителства Търновския и Русчушкия паши…”, записва свещеникът Йонко Тревненски.

„Скъпи съграждани и родолюбци, очакваме Вашето присъствие в името на това Свято дело. Нека приведем в дело, славните български думи „Съединението прави силата“! Нека Бог да благослови това велико начинание и Св. Николай Мирликийски Чудотворец да молитвослови пред Христа Спасителя, за доброто на гражданите на град Горна Оряховица! Амин!”, приканват организаторите на благотворителната вечер.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info