Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Македонката с българско сърце Бранислава Мамучевска е заразила цяла Горна Оряховица с идеите си за благотворителност

19.08.2021

Македонката с българско сърце Бранислава Мамучевска е заразила цяла Горна Оряховица с идеите си за благотворителностЛъчезарна, открита и кипяща от енергия, 37-годишната презвитера Бранислава Мамучевска е светлият пример, че когато си се посветил на това да вършиш добро и то извира от сърцето ти, увличаш със себе си още много хора. През последните години благотворителните каузи в Горна Оряховица, които тя и съпругът й отец Зоран инициират, се радват на все повече съмишленици. Идеите й се множат, има планове за месеци напред, защото за нея е важно добрините и помощта да стигнат до колкото се може повече хора. Специалист „Човешки ресурси” в софийска компания, майка на 4 деца, с татуировки по ръцете и много приказлива, Бранислава е далеч от старата представа за скромния и тих божи човек, както повелява положението й на съпруга на свещеник. Вярата й обаче е искрена и дълбока, без никаква показност, която да смущава.

Първо била само помощник на мъжа си, но покрай свещеничеството му в православния храм „Свети Три светители” тя видяла, че той просто не смогва сам с благотворителните дела. Шегувала се, че ще му направи холограми, за да го проектира на различни места. В един момент просто аз започнах да поемам тези дейности, за да може той да се погрижи за душите на хората и да ги утеши, когато имат нужда, споделя Бранислава. Започнали със социалната кухня преди 6 години и тя се оказала сполучливо начинание. Първо хранели хората два дни през седмицата, после те станали 4, а сега са 6. Благодарения на тях стотина човека редовно имат храна на масата си, която се прави от две готвачки със заплати, осигурени от дарители. Много фирми и частни лица от железничарския град ежемесечно подсигуряват социалната кухня с продукти и ако в началото Бранислава е трябвало да ги търси, сега това не е нужно, защото откликват сами. Постепенно благотворителната им дейност се разраствала и те почувствали, че имат нужда от помощ. Пък и се убедили, че хората също имат желание да помагат, само трябва някой да ги насочи. Написали във Фейсбук за идеята си, отзовали се 5 жени, всички работещи в различни институции, и заедно с Бранислава сложили началото на благотворителния комитет „Св. Мина”, с който да привлекат още хора за каузата си. Избрали името на светеца за патрон, защото, освен че е покровител на семейството, той е и воин, а жените се считат за воини на доброто. „Отначало се притеснявах дали ще се сработим, но се създаде един сплотен екип. Много са разтропани момичетата”, казва с усмивка Бранислава. На Голяма Богородица преди седмица организираха първото си събитие – благотворителен базар в двора на храма. Отзовали се много хора, които дарили дрехи, повечето нови, сувенири, изработени от стъкло и дърво, най-различни предмети. Предстои да изброят събраната от продажбите сума, която най-вероятно ще предоставят за ремонт на център „Мария” за защита на пострадалите от насилие жени. „Идеята е хем да подсигурим материали и майстори, хем и ние да се включим, защото жените от центъра са страхотни. Познавам ги, те идват често в храма, просто имат нужда някой да им покаже повече любов”, казва Бранислава. Идеята й е да направят и втори базар на 5 септември, когато хората вече са се върнали от отпуските си, но датата все пак ще се обсъди и реши от комитета. Спонтанно на базара се родила и идеята срещу 15 септември да направят спортен празник за децата, а спортната плошадка в близост до храма „Св. Три светители“ е много подходящо място. Ще бъде вечерта, по хладно, ще има балони, зумба, забата, а същевременно ще поставят и кутия за дарения с благотворителна цел. За октомври планира кулинарен празник, където всеки да донесе сготвеното от него, а професионално жури ще оценява уменията на готвачите.

БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТТА Я ДЪРЖИ В КОНДИЦИЯ, КАКТО И ТОВА ДА НЕ СЕ ЧУВСТВА БЕЗПОЛЕЗНА

Познатите й казват за нея, че е много припряна, при нея няма спокойствие и всичко е по режим и по час. Дори, че изглежда строга. Всъщност именно добрата й организация в ежедневието й позволява да гледа четирите си деца (две момичета и две момчета), да работи, да бъде добра съпруга и да се занимава с благотворителност. Вече дори не може да почива като хората, защото е свикнала все нещо да върши. Това, което знае за себе си, е, че е пълна с любов. „Тя напира в мене и искам да я раздам и на други хора. За да се получи верижна реакция, а добрите неща да се множат“, споделя Бранислава. И не скрива, че мъжът й – отец Зоран Мамучевски, й е повлиял, наблюдавайки го как се раздава. С годините тя прихваща от неговото себеотрицание и в нея все повече напира желанието и тя да помага. А как привлича хората? С начина на живот, с това, което правим – ние така живеем, казва Бранислава Мамучевска. „Живеем с църквата и това, което тя представлява. Нямаме едно лице за пред хората в нея, а друго вкъщи. А и винаги сме усмихнати, спираме да поговорим в парка с всеки, който иска, независимо от възрастта. Открити сме към този, който има нужда. С децата сме така, а и те самите се държат по този начин. И жителите на Горна Оряховица усещат, че сме истински, а не само от 8 до 5 или в почивните дни, когато има служби. Постоянно е.“

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova