Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

В Езиковата гимназия събраха пари за Марти

06.11.2023

В Езиковата гимназия събраха пари за Марти„Топли банички!“, подканваше преподавателката по английски език Таня Станева насред двора на Езиковата гимназия, докато вади поредната порция домашно приготвени вкусотии. Дълга опашка се извиваше пред масите, отрупани с дъхави и апетитни печива. Тийнейджърите, някои с празнична маскировка, протягаха ръце един през друг, а училищният двор кипеше от енергия и вълнение, защото само след броени часове започваше традиционното парти по случай предстоящия Хелоуин.

По този начин ученици и учители в ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ посрещнаха вчерашния ден. Обединени от силата на доброто, те бяха запретнали ръкави, за да подадат ръка на нуждаещия се от средства за скъпоструващото си лечение Мартин Христов. Събраните в края на деня средства от благотворителния базар ще достигнат до 18-годишното момче, което се бори с рядко и тежко онкологично заболяване в клиника в Турция.

Рая, Радина, Пакизе и Ивайла са сред инициаторите на човеколюбивата кауза. Разбирайки, че парите за лечение на Марти са свършили, единадесетокласничките решават, че вълнуващият Хелоуин е подходящ повод да акумулират енергията не само на съучениците си, а и на минувачите покрай училището, в името на доброто. С помощта на родители и учители разгърнали кулинарния си потенциал, за да привличат интерес към базара с най-различни изкушения – сладкиши, мъфини, кексове, брауни, баници, милинки, баклави… Освен ястия, се предлагаше и храна за ума, като сред изложените книги имаше и заглавия на авторката Ирина Радионова, преподавател по английски език в гимназията.

„Да помогнем! Приятел в нужда се познава!“, отговаряха вкупом момичетата, попитани за стимула им да подадат ръка в нужда. А на Марти вдъхват надежда с призива да не се отказва, защото „Най-доброто предстои!“.

Това не е първата благотворителна акция, която младежите организират, включително за Марти. Подобни базари всъщност се провеждат често, като вчерашната акция беше първата по-мащабна, в която имаха възможност да се включат не само представители на гимназията. Младежите отдавна събират пари за Марти – по време на мачове на „Лудогорец“, където винаги носят кутиите за дарение, чрез благотворителна продажба по време на Есенния панаир, както и този на киселото мляко.

Размерът на събраната сума по време на благотворителния базар стана ясен след отварянето на кутиите в късния следобед на мероприятието. До редакционното приключване на броя тя все още не беше ясна. Тийнейджърите обаче бяха стартирали доброто си дело с 500 лева, набрани по-рано от символичния вход за партито по случай Хелоуин, като амбициите бяха доброто дело да събере общо над 1000 лева.

Благодарности за своето човеколюбие заслужават не само учениците и учителите, но и родителите, без чиято помощ инициативата нямаше да се осъществи, споделят признателните добротворци. В каузата се включват много бащи и майки дори на завършили възпитаници на гимназията, ръка подават и от други училища.

„Винаги трябва да се прави добро! Трябва да останем добри хора, независимо!“, се обръщат десетокласничките Тея Даскалова и Берин Ариф с допълнението: „При всяка възможност се стараем да има и забавни моменти, всеки да даде част от себе си“. А че умеят да се веселят, гимназистите доказаха за пореден път с убеждението, че „Във всеки момент може да се случи абсолютно всичко“. Докато приканваха към вкусотиите с призива „Купете си добрина, дарете надежда!“, до тях учителят по философия Цанко Христов отправи спонтанно възникнало предизвикателство към силния пол. Момчетата се състезаваха кой ще изпълни най-много лицеви опори, като за участие се заплащаше такса в размер по усмотрение.

Кулминацията на забавленията настъпи, когато спортният салон се изпълни с вечно враждуващите ангели и дяволи, компания им правеха булка и злодеят Гринч, като събитието бе удостоено дори от присъствието на арабски шейхове. Най-различни бяха костюмите, които тийнейджърите бяха избрали за своите хелоуински образи. Организатори на традиционното училищно празненство бяха единадесетокласниците, но в забавленията се включиха всички.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova