Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Поетеса с благотворително представяне на стихосбирка в памет на Ивайло Балабанов

10.05.2024

Поетеса с благотворително представяне на стихосбирка в памет на Ивайло БалабановПоетесата Петя Цонева, която стана първият носител на наградата „Ивайло Балабанов“ от Националния конкурс за поезия на името на поета, организира благотворително представяне в Пловдив, Хасково и Кърджали на своята стихосбирка „Люлката на живота“.

Събраните средства ще бъдат използвани за издаването на двуезична книга с творби на именития български поет. Изданието, с което ще се отбележи 80-годишнината от рождението на Ивайло Балабанов, ще се разпространява и сред българските общности в чужбина.

Идеята за превод на стиховете на Ивайло Балабанов и за набирането на средства за изданието бе огласена на традиционния за ивайловградското село Хухла културен фестивал „Мистериите на Хухла“, за който Haskovo.info писа. В родното село на незабравимия поет Петя Цонева представи стихосбирката си, срещна се със сестрата на Ивайло Балабанов.

Представянето на книгата на Петя Цонева в Хасково с участието на автора ще бъде на 16 май от 17:30 ч в Регионалната библиотека „Христо Смирненски“.

„Люлката на живота“ е много специална книга, защото зад нея стои една мощна подкрепа и една много голяма обич от страна на община Ивайловград и кмета на града – Диана Овчарова. За тази книга получих наградата в памет на поета Ивайло Балабанов, каза Петя Цонева.

Петя Цонева е родена в Габрово. Доцент е по английска литература във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Автор е на шест книги с поезия: „С крило на земята“ (2010 г.), „Дори да няма врата“ (2019 г.), „Белият час“ (2021 г.), удостоена с наградата „Дамян Дамянов“ и с Априловска награда за най-добра книга на годината в категория „Художествена литература“, „Спасителна песен“ (2022 г.), „Люлката на живота“ (2023 г.), „Око и огледало“ (2023 г.), отличена с Априловска награда за издаване на ръкопис.

Публикува в национални издания, лауреат е на множество национални конкурси, сред които се отличават първите места в конкурсите „В полите на Витоша“, „Яворови дни“, „Добромир Тонев“, „Дора Габе“. Носител е на Славейковата награда за 2021 г., на наградата в памет на поета Ивайло Балабанов през 2022 г. и на наградата „Йордан Кръчмаров“ през 2023 г.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova