Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Представяне на книгата „Културна дипломация и международни отношения. Случаят между Италия и България“ (обновена)

09.11.2019

Представяне на книгата „Културна дипломация и международни отношения. Случаят между Италия и България“ (обновена)През 2019 г. се навършват 140 години от установяването на дипломатическите отношения между Италия и България.

Сред инициативите за отбелязване на тази важна годишнина е представянето на книгата „Културна дипломация и международни отношения. Случаят между Италия и България“ от Федерика Оливарес и Далия Зафирова, организирана от Посолството на Италия в България в сътрудничество с Института за изследване на обществата и знанието при Българската академия на науките.

Събитието ще се проведе на 11 ноември 2019 г. от 18.00 ч. до 20.00 ч. в зала „Тържествена“ на Централния военен клуб в София (бул. „Цар Освободител“ № 7). Работни езици са български и италиански.

Книгата ще бъде представена от Стефано Балди (Посланик на Италия в България), Алберто Труеба (Посланик на Аржентина в България) и Кирил Карталов (член кореспондент на Папския комитет за исторически науки и доцент в ИИОЗ-БАН).

В резултат от бавна и прогресивна промяна, дипломацията е дума, която днес може да се използва по различни начини. Трансформацията й е допринесла за множеството аспекти, които надхвърлят традиционната класификация на двустранната и многостранната дипломация. Днес можем да говорим за научна дипломация, икономическа, дигитална, публична, парламентарна, военна, спортна, правна и много други.

Книгата съдържа две есета. Първото (на английски език) с автор Федерика Оливарес, озаглавено „Културната дипломация в променящия се свят“, дава преглед на историята на дипломатическите отношения, като изяснява значението на термини, като „култура“ и „мека сила“, и разглежда някои основи моменти, допринесли за раждането и утвърждаването на самата културна дипломация.

Второто есе (на италиански език) с автор Далия А. Зафирова, озаглавено „Италианската културна дипломация в България“, разглежда някои инструменти и стратегии, приложени през историята в областта на културната дипломация, като се акцентира върху външните действия на Европейския съюз. Втората част от нейният труд проследява ключовите събития на италианската културна дипломация, с фокус върху това как силният и оценен имидж на италианската култура в България има дълбоки корени.

В рамките на събитието ще бъде изложена изложба на исторически фотографии, подготвена от Посолството на Италия в София, в която се преминава през тези 140 години чрез изображения, показващи различните етапи, характеризиращи дипломатическите отношения между България и Италия.

Събитието е осъществено с любезната подкпрепа на Италианската търговска камара в България.

Федерика Оливарес е преподавател по Cultural Planning в Миланския католически университет. Ръководи магистърската програма Progeръководи първата програма на европейско ниво по Cultural Diplomacy and Global CommunicaEon. Основател е на City InnovaEon Lab – международна познавателна платформа за посредничество при Place Branding и Cultural Planning. Вицепрезидент е на Piccolo Teatro в Милано; член е на Управителния съвет на Galleria dell’Accademia във Венеция и на борда на Casa italiana към университета в Ню Йорк. Издател е в Милано и Ню Йорк.

Далия А. Зафирова е завършила Политически науки и международни отношения във Факултета по политически и социални науки към Миланския католически университет. Магистър е по Cultural Diplomacy and Global CommunicaEon към същия университет със
седалище в Рим. Интересува се основно от теми и проблеми свързани с културната дипломация и междукултурния диалог, както и от културните отношения в дигиталната епоха.

Всички приходи от продажбата на книгата ще бъдат дарени в помощ на студенти в неравностойно положение към инициативата Добротворчество на сдружение Милостив (milostiv.org/dobrotvorchestvo-2019).Обновено на 13.11.2019 - от благотворителната разпродажба на книгата бяха събрани 1200 лева, които бяха внесени с сметката на сдружение Милостив и ще бъдат използвани за стипендия през 2020/2021-ва учебна година. Дарението беше регистрирано и в табилцата за дарения на таб "Стипендия 2019-2020" в следната страница - milostiv.org/donations

Picture: Милостив

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info