Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Издадоха календар в подкрепа на социален дом

30.12.2020

Издадоха календар в подкрепа на социален домПрез 2021 г. се навършват 185 години от съграждането на най-стария действащ православен храм в Каварна – „Св. вмчк Георги“. Досточтимата годишнина се отбелязва и с превърналите се вече в традиция художествени календари – стенен и джобен формат.

Юбилейното издание на календара е единадесето поред и е част от по-голяма и, вярваме, богоугодна инициатива, чиято основна цел е популяризиране на емблематичния за града храм. Идеята за това принадлежи на каварналията Атанас Димитров – АтаДим, който от години реализира значителен по мащаб проект за съхранение и възраждане на родовата памет за емблематичното за няколко епохи духовно и културно средище.

Тази година търсенето на нови художествени форми за изразяване на конкретното послание намери своя отговор по нов начин. Особен интерес представлява фактът, че многолистният календар включва тринадесет творби, дело на приятелите от Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост (ДПЛУИ) в каварненското село Българево. Използвани са различни изобразителни техники, символизиращи разностранните пътища, по които достигаме до вярата и изразяващи едно затрогващо послание за чиста вяра и безрезервна любов.

Надсловът на календара също не е случаен – дванадесети стих от Псалом 89: „Научи ни тъй да броим дните си, че да придобием мъдро сърце“. Мъдростта на сърцето, в конкретния случай, иска да каже: служѝ на ближния, на брата си. Подпомагай бедните, немощните, страдащите, отхвърлените и маргинализираните. Нека християните и днес също свидетелстваме не чрез думите си, а чрез своя живот и дела, вкоренени в истинската вяра.

Благотворителният календар е лимитиран и се разпространява срещу дарение от 10 лв в каварненските храмове и търговски обекти. Събраните средства ще бъдат използвани целево за развитие на творческите работилници на ДПЛУИ.

Тази година, въпреки всичките ѝ специфики, не направи изключение от утвърденото вече правило: тиражираха се два вида джобни календарчета с упътване кога и как се пости през годината. Изображенията отново са дело на приятелите от Дома. Така ползата е осигурена в няколко посоки: освен чисто информативния си характер съдържанието всеки ден ни напомня за поста като едно от средствата за обòжение, което е и смисълът на човешкия живот.

Това благотворително дело нямаше да се осъществи без всеотдайната подкрепа на наши верни съмишленици. Дизайнът на стенния календар е дело на дългогодишен приятел, пожелал да остане анонимен, а малките календарчета за поредна година са изготвени безвъзмездно от Иван Илиев – графичен дизайнер и илюстратор от Бургас.

Тук трябва да отбележим и станалото вече традиционно участие на малкия каварненски храм в голямата годишна класация на Министерството на туризма. Храм „Св. вмчк Георги“ в Каварна спечели почетното пето място в категорията „Изборът на българите“. Наред с обекти, които пазят история и я показват, на пето място в класацията „Изборът на българите“ е обект, който пази вярата, разпространява я и разпалва родолюбието. Той е и единственият храм в България, класирал се сред първите десет.

На многая и благая лета и дано Бог ни напътства във всеки ден на настъпващата 2021-ва година!

Можете да намерите календара в Каварна в: двата православни храма; работилницата на Арт Студио „Нарния“ (до офиса на „Еконт“), Сити център Каварна; Магазин за прежди и сувенири (до механа „Лозата“), ул „Георги Кирков“ № 8; Супермаркет „Джаза“, ул „Г. С. Раковски“ № 62.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2022 milostiv.org
dgamalova