Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

В Малка Верея слагат втория купол на църквата

19.01.2022

В Малка Верея слагат втория купол на църкватаЖителите на с. Малка Верея се надяват, че до празника на лозята и на Трифон Зарезан ще успеят да вдигнат и втория позлатен купол на църквата, чийто патрон е свети мъченик Трифон. Дълголетната мечта на селото се сбъдна с дарения и личен труд на много хора, каза Христо Баев, председател на църковното настоятелство и припомни, че първата копка е направена още през 2016 г. На груб строеж храма е готов, предстоят външното и вътрешно измазване, след това и неговото иконописване.

До сега са излети над 250 куб. бетон и над 13 т. арматура е положена, а събраните средства вложени до сега са 60 000 лв. Повечето от средствата са дарение на жители на Малка Верея, техни приятели и на много старозагорци. „Когато стана ясно, че с фирма строежът ще струва 200 000 лв, хората от селото се заехме сами да изградим храма си – кой с каквото може.“, казва със задоволство Христо Баев. Като припомня, че архитектурния план е на арх. .Иван Иванов, и че по външния си вид църквата много ще прилича на тази в кв. „Зора“ в Стара Загора и на църквата „Св. Георги“ в с. Маджерито на Нана Ганева, той разказа и за избора на патрона.

Предложенията за името на църквата са били нейни покровители да бъдат светите братя Кирил и Методий или св. Иван Рилски. Тъй като от много години назад Малка Верея се слави с плодовитите си лозя и с хубавото име, хората избрали за патрон св. Мъченик Трифон. „ Според нас няма значение толкова кой ще е патрона, важното е храма да е посветен на Светата Троица -Отец, Син и Светия дух“, завършва разказа си Христо Баев.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova