Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Мариана Пенчева, която отглежда 9 деца в дома си, е номинирана за будител на годината

Author: borbabg.com | 21.10.2015

Мариана Пенчева, която отглежда 9 деца в дома си, е номинирана за будител на годината„БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ, КОИТО ПОВЯРВАХА В НАС, ПОМОГНАХА НИ И ПОДКРЕПИХА КАУЗАТА НИ и продължават да го правят. Да бъдеш добър в днешно време и да изпълваш делата си със смисъл, не е лесен избор, но по-голямо щастие от това, да помагаш на другите, досега аз не съм открила и се радвам, че имам сили, вдъхновение и мотивация да го правя. Светът може да бъде едно по-щастливо място, ако си помагаме и се учим от хората около нас. Изгубен ден е денят без добрина“, казва Мариана Пенчева. Учителката, която отглежда и възпитава в дома си девет деца на бедни семейства, останали без покрив над главата след затварянето на пансиона в село Гостилица, предизвика възхищение и одобрение у стотици българи у нас и зад границата. Впечатлени от благородната мисия на 28-годишната жена, десетки добри хора изпратиха дрешки, обувки, тетрадки, учебни пособия и други дарения за малчуганите, за които се грижи тя.

МАРИАНА НИ ПОКАНИ В ДОМА СИ, ЗА ДА РАЗКАЖЕ ЗА ВСИЧКО, КОЕТО СЕ Е СЛУЧИЛО СЛЕД ПУБЛИКАЦИЯТА ВЪВ ВЕСТНИК „БОРБА” ЗА ДОБРОТО Й ДЕЛО. Първото нещо, което се набива на очи в жилището, е надпис на стената между двете детски стаи, който гласи: „В този дом ние сме семейство. Смеем се всеки ден, имаме уважение и се подкрепяме. Обичаме се. Щастливи сме заедно, използваме мили думи. Казваме си „моля” и „благодаря”. Спазваме обещанията си, никога не се отказваме и се борим докрай. Казваме си „сгреших” и „извинявай”. Показва ни стаята на момичетата и на момчетата, а всички легла са оправени като по конец. Навсякъде преобладават снимки на децата, облечени с български народни носии, и кадри от забавни моменти.

Мариана ни кани в дневната и започва своя разказ. Споделя, че в същия ден, в който излезе публикацията, от дирекция „Социално подпомагане” във Велико Търново й се обадили и съобщили, че искат да научат повече за тях и да помогнат. „Бяхме леко притеснени, но след посещението на социалните работници открих, че всъщност работим в една посока, и вярвам, че когато човек иска да помогне, може да го направи. Приятно впечатлена съм и от общинския социален отдел в лицето на госпожа Росица Димитрова, която прояви интерес към нас”, разказа учителката. При срещата с нея Мариана споменала за най-належащите нужди и тя обещала съдействие. „До момента се отоплявахме на конвекторни печки, но сметките за ток през зимата са доста високи. Мисля, че ако се отопляваме с климатик, ще е по-икономично. Имаме нужда от два климатика за двете детски стаи и вярвам, че ще се намери кой да помогне и за това”, сподели тя.

28-годишната жена уточни каква всъщност е била целта на събирането на даренията за децата. Тя подчерта, че призивът за помощ е бил продиктуван не от това, че не им достигат парите за тези неща, а защото, получавайки необходимото, ще могат да спестят средства, които да използват за стоматологични прегледи и курсове. „Искам да заведа децата на зъболекар, както и да отделя пари за култура – театър, кино и т.н. Освен това от спестените средства ще мога да ги запиша на уроци по китара, футбол, пеене – всяко дете според интересите му”, обясни Мариана.

Първите, които реагирали след статията, били младежите от горнооряховското сдружение „С вяра в доброто”. Те изпратили кашон с тетрадки, моливи, химикали и други учебни пособия, а след това сдружение „Мога” от Дряново дарили дрехи и чорапи. Четвърти „б” клас от сливенското школо „Васил Левски” също помогнали. Учениците изпратили дрехи и учебни пособия. „Много от дарителите се представиха само с малките си имена, а други пожелаха анонимност и затова сега ми е трудно да изброя всички, които помогнаха. Светлана от Пловдив ни прати маратонки за всички деца – и те са много доволни, защото казаха, че са рапърски, тоест модерни”, сподели Мариана. Съпричастни с доброто дело са и ученици от Американския колеж „Аркус”. Младата учителка получила пратка и от Сдружението на българите в Гърция „Заедно можем”. Три дами от Севлиево подарили на децата телевизор, благодетелка от Белене изпратила дрехи, а жена с малко име Аида от Мадан осигурила перилни препарати. Столичният спортен клуб по стрелба „Левски” обещали да заведат малчуганите на стрелба, а Антоний от Русе осигурил билети за цирк „Балкански”. „В неделя с децата отидохме на цирк. Това е първото им посещение и останаха много доволни”, сподели Мариана. Тя разказа още, че старши сержант от НВУ „Васил Левски” Йонко Христов пък вече учи някои от децата как да свирят на китара. Предстои 28-годишната учителка да получи колет с дрешки и обувки, предоставени от българки в Англия. Не липсват и такива, които са изпратили парични дарения по сметката на жената. Младата учителка подчерта, че е благодарна на всеки, който й се е обадил, независимо дали е изпратил подарък за децата. „Вярвам, че който прави и мисли добро, ще донесе благоденствие на нас и на самия себе си. Дрешките, които са по-малки на децата, ще даря на бивши мои възпитаници. Ще бъдат оползотворени. Всеки заслужава топла дреха и обувки“. Мариана благодари и на един много важен човек, който я подкрепя и се грижи за децата наравно с нея – това е нейната сестра Силвия, която също е учител по образование.

28-годишната учителка е номинирана за будител на годината в класацията на FM+ радио по повод 1 ноември – Денят на народните будители. „Обадиха ми се да ми съобщят, докато бяхме на театрален фестивал в Кнежа. Уведомиха ме, че са разбрали за мен от медиите и съм включена в последния момент сред номинираните. Гласуването се провежда на интернет страницата на радиото, стартира днес и ще продължи до 29 октомври. Резултатите ще бъдат обявени в края на месеца”, уточни тя.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
dgamalova