Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Юбилярите в Момчиловци подариха на селото кът за отдих

15.05.2024

Юбилярите в Момчиловци подариха на селото кът за отдихКът за отдих в Спортния център на Момчиловци подариха юбилярите на селото си. По самобитна традиция от 2002 г. насам всяка година наборите от селото, закръглили 50 години, даряват Момчиловци с обществена придобивка. През годините навършващите половин век са дарявали шадраван, художествено осветление на скалата от песента „Торнал е Тодю на гурбет да иде“, каменен релеф на занаятите и много други придобивки.

Сред обществените дарения на юбилярите са чешма пред кметството от набор 1961 г., набор 1951 г. – художественото осветление на центъра, набор 1944 г. – чешма в центъра, пред музея набор 1947 г. е поставил пано с препускащия юнашки на коня си Момчил юнак, на чието име е кръстено селото. Осветлението на църковната камбанария към храма „Св.св. Константин и Елена“ е от набор 1959 г. Аязмото, което е една от основните забележителности на Момчиловци е благоустроено от дарители. Набор 1965 г. дарява осветена алея на Аязмото, което е една от основните забележителности на Момчиловци. Внушителната порта, която води към него, също е подарък от поредния набор жители на селото, навъртели половин век. С времето придобивките се надграждат една с друга. „Всяко поколение вгражда нещо от себе си в селото“, каза кметицата на селото Сийка Суркова.

Юбилярите по традиция изиграват и наборно хоро на центъра, в същия ден в който селото изпраща абитуриентите си. По традиция те са част от богатата програма на Майските празници на селото. Тази година първо тържествено бяха отбелязани 60-годишнината на Културноисторическия музей в селото и 120 години от рождението на гайдаря Лазар Каневски. Програмата продължи с официалното откриване на празника на Момчиловци от кмета Сийка Суркова, който се провежда за 33-ти път.

Предстои храмовият празник на църквата ни “Св. Св. Константин и Елена “ на 21 май. След Божествената Света литургия е предвидена благословена трапеза. 10 % от жителите на Момчиловци празнуват именните си дни на Св. Св. Константин и Елена, посочва Суркова.

На 22 май от 19 ч. Момчиловци ще бъде сцена на театър на сенките от Солун, Гърция. На 23 май по традиция учениците от ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ и децата от ДГ „Изворче“ ще направят факелно шествие за 24-ти май. След това е съборът край параклис “Св. Св. Константин и Елена” на 25 май.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova