Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Доброволци ремонтират църквата в Момина клисура

12.09.2019

Доброволци ремонтират църквата в Момина клисура Инициативен комитет от местни хора от беловското село Момина клисура реши да обнови старинната църква „ Свети Георги“, като събра дарения в размер на 3470 лв.

До момента е подменен покрива на храма, а от вчера продължава ремонта на предверието и направата на нов навес. Освен с пари местните хора помагат и с личен труд за запазването на светинята. Това съобщи в социалните мрежи един от инициаторите Даниел Михайлов и публично оповести имената на хората, включили се в доброто дело- Георги Попов, Димо Добрев, Йордан Георгиев, Васил Якимов, Емил Марков,Атанас Стаматов, Стефан Георгиев,Спаска Минева,Йордан Славчев, Стилиян Петров, Иван Гьонев и Даниел Михайлов.

Напълно ясно е, че село Момина клисура е средновековно българско селище, макар и да не се знае кога точно е възникнало. Разбира се, ясно е и това, че селото не е възникнало по турско време като дервентджийско село, а по – рано като такова, макар че и по време на османската власт е изпълнявало също дервентджийска служба.

Подобно селище са били Габровските ханове в западното начало на прохода, но Момина клисура е било по – важното проходно (дервентджийско) селище, обяснява Михайлов. Доказателство за това, че селото е изцяло християнско, е един много ясен документ, който Ст. Захариев предава, а именно един надпис на мраморен отломък, който е бил вграден в старата черква „Св. Георги“.

Този надпис посочвал, че черквата е завършена през 1355 г. по времето на цар Александър Михаил (има се в предвид Иван Александър). Ст. Захариев предава и друг надпис, който е бил над черковните врата, където се посочвало, че същата черква е реконструирана през 1606 г. от няколко ктитори от Момина клисура. Тази черква се е намирала на южния край на селото. Тя била разрушена през 1868 г. и по-късно бива построена нова – днешната, по-голяма, в северната част на селото.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova