Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

За трети път се провежда пленер Несебър – градът на Пресвета Богородица

10.08.2022

За трети път се провежда пленер Несебър – градът на Пресвета БогородицаПровеждането на пленер „Несебър – градът на Пресвета Богородица“ се оформя като устойчива инициатива на софийската галерия „Арт Муза“. Той ще се осъществи за трета поредна година от 14 до 22 август 2022 г. в гр. Несебър и през м. септември-октомври в София, като отново проявата е подкрепена от Национален фонд „Култура“. Пленерът ще протече в следните форми: присъствено от 14 до 22 август в гр. Несебър и онлайн – от 14 август до 14 септември 2022 г.

Началото на пленера е на 14 август с рисуване на открито, като приоритетно художниците насочват погледите си към красивите старинни храмове, ситуирани сред възрожденстата архитектура на Несебър. Вечерта на 14 август участниците се включват във вечерното богослужение и в литията с чудотворната икона на св. Богородица, която тръгва от храм „Успение на св. Богородица“ в Несебър и преминава край всички запазени църкви на града. На 15 август те се включват в празничната св. Литургия и общинската програма по случай празника на Несебър.

На 16 август се открива изложбата „Несебър – градът на Пресвета Богородица“ с творбите от пленера и четене и обсъждане на книгата на д-р Николинка Климукова Църквата „Св. Успение Богородично“ и чудотворната икона на св. Богородица в Несебър. Ще има и дискусия по актуални въпроси по темата в изложбеното пространство „Мелницата“ на ул. „Хр. Кудев“ № 15 в Несебър. По времето на пленера като съпътстващо събитие е откриването на експозицията „Несебър: морски приказки“ на Мария Николова на 17 август в същото презентативно място.

Предоставена е възможност за онлайн участие от 14 август до 14 септември 2022 г., като в този период рисунките се споделят на страницата на пленера и на e-mail: art_muza@abv.bg. Желаещите да бъдат включени в изложбата в София изпращат своите творби в оригинал на адрес: Еконт София, ул. „Г. С. Раковски“ № 73, за Николинка Климукова, тел.: 0877 544 662 – от 1 до 27 септември 2022 г.

Няма възрастови ограничения, нито специални изисквания за материали и размери на творбите. Всички участници, които успешно са се представили и в давата етапа на пленера, заслужено ще получат диплом. През октомври пък се представя изложбата „Пленер „Несебър – градът на Пресвета Богородица“ в галерия „Арт Муза“ в София, която е обогатена с творбите от двата етапа на пленера и ще бъде разпространена и в онлайн пространството.

Можем да споделим една добра практика: рисунки от миналогодишния пленер се предлагат благотворително в посочената столична галерия в рамките на инициативата „Благотворителна изложба за децата от Конкордия“ в периода от 14 юли до 14 септември 2022 г. Конкордия е фондация, част от организацията „Социални проекти с общестенополезна дейност в България, Румъния, Република Молдова, Австрия и Косово“. В България към нея има социален и младежки център „Св. Константин“, Детска къща, Дневен център в София и Семеен център в с. Мали Искър. Срв.: https://www.concordia.bg/.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova