Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

В храм „Св. Йоан Предтеча“ се строи параклис за зимно богослужение

15.10.2020

В храм „Св. Йоан Предтеча“ се строи параклис за зимно богослужение Получихме много мило запитване за помощ от отец Йордан – популяризация на още една благородна инициатива – добавянето на нов параклис в десния кораб на храм „Св. Йоан Предтеча“, град Обзор, в който да се отслужват богослуженията през зимните месеци. Това е спешно начинание с оглед облекчаване на условията на пребиваване в храма за служещите и богомолците от града.

Предвид по малката численост на храмове и манастири в Източна България, както и голямата нужда от служби и молитви и за повече валежи в района, смятаме това дело за особено достойно и важно.

Помогнете с каквото можете!

Църковното настоятелство при храма призовава всеки желаещ да помогне за завършването на новия параклис „Св. архидякон Стефан“ като дари средства на следната банкова сметка:

IBAN: BG63STSA93000000750027
Име: ЦЪРКОВНО НАСТОЯТЕЛСТВО

Ето и малко история за храма:

През 1885г, след края на турското завоевание, първите българи идват в Обзор. По това време първата църква в селото се помещава в къщата на семейство Байкушеви. През 1904г. в Гьозекен (Обзор) пристига свещеникът Недю Спасов, който заедно с част от местното гръцко население инициира построяването на храм “Св. Йоан Предтеча” в първоначалния му вид. Населението изгражда църквата със собствени средства и труд, като всеки един влага всички свои сили и възможности. През 1913 г. от Дерекьой (по това време в пределите на Турция) в Обзор идва отец Иван Аянов, който до смъртта си през 1933г е свещеник в селото. Днес тленните му останки почиват в източната част.

На 20.05.1996г. като свещеник на храм „Св. Йоан Предтеча“ е ръкоположен отец Йордан Николов Стойков , родом от гр. Сливен , завършил висшето си духовно образование във Богословски факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

През 2004 година по инициатива на отец Йордан храмът “Св. Йоан Предтеча” е изцяло реновиран. От 2007 г. започва не лекото начинание да се изографиса Божия дом. Тази дейност е възложена на зографа Йордан от Враца. Част от стенописите са дарение от благочестиви християни , чиито имена са записани под дадения стенопис. През 2012 г. църквата придобива актуалния си облик. По Божия промисъл и с благословията на г-н г-н Йоаникий – митрополит Сливенски и мъдрото служение на свещеноиконом Йордан Стойков бе завършен и обновен този свят храм.

Поддържането и подобряването на църквата „Св. Йоан Кръстител“ се е превърнала в основна цел. Тя е обект на внимание от туристи , изповядващи и трите разклонения на християнската вяра (православни, католици, протестанти). Покровителството на Св. Йоан Кръстител , честваме всяка година на 24 юни.

Тази година, към храм „Св. Йоан Предтеча“ се обособява нов параклис в десния кораб на храма, в който да се отслужват богослуженията през зимните месеци. Образуването му като такъв е пуснато в ход, но предстоят още етапи за да бъде завършен.


News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova