Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Доброволци изчистиха Паталеница и край манастира

08.02.2021

Доброволци изчистиха Паталеница и край манастираЗамърсяването на околната среда в България става все по-сложен и труднорешим проблем, с който всеки един от нас се сблъсква ежедневно. Голяма част от хората се питат – кой цапа толкова много и защо ни харесва да живеем сред боклуци, как може да помогнем на природата, която все по-често започва да се задъхва от нашето безхаберие?

Природолюбители от село Паталеница, Пазарджишко, решиха да вземат инициативата в свои ръце и организираха съботно почистване, което приканваше всеки жител на китното подродопско село да се включи в инициативата.

Въпреки, че се очакваше чистене само през един ден- съботния, нетърпеливи жители и гости на селото решиха да започнат почистването още в петъчния ден. В село Паталеница се намира и единствения родопски манастир в Пазарджишко, точно от тук започна и чистенето на красивото място. Манастирът постепенно започна да добива все по-голяма популярност, но с всички плюсове, които водят след себе си туристите, той се сблъска и с най-големия бич на българския турист – замърсяването с всякакви бутилки, торбички и други принадлежности за хапване и пийване. В района няма контейнери, което води до оставяне на голяма част от донесените боклуци на самите манастирски ливади, което е леко казано дразнещо за местните и другата част от туристите, които искат да се насладят на почивката си без да виждат купища с боклуци.

Същинското чистене на селото се случи в съботния ден. Организаторите на събитието си разпределиха различни локации и започнаха тяхното почистване. Изненада за тях беше и активното включване на децата от селото, които също си бяха харесали различни точки, които да почистят. След дружни усилия и много усмивки всички участници в съботното почистване се поздравиха за добре свършената работа. Почистени бяха места около стадиона на селото, където се намира и красива конна база, мястото има зашеметяваща гледка към Родопите, Стара планина, Средногорието и Пазарджишкото поле. Почистени бяха и пространствата около контейнерите до една от църквите в селото, гробището, пътя за манастира, пътищата към най-новата придобивка на селото 19-метровия кръст на Свети Георги, свързан с историята на Георги Арнаудов, момчето, което обедини хиляди хора в цялата страна. Забелязваха се и много други хора, които старателно почистваха пред къщите си, което беше и една от главните идеи на събитието.

Неделното почистване изненада още повече организаторите. Позакъснели участници бяха решили да продължат с чистенето около манастира. Така събитието бе изменено и от еднодневно чистене се превърна в тридневен маратон.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova