Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Дарителска кампания набира 26 000 лв. за спасителен планински дрон с термална камера

01.04.2024

Дарителска кампания набира 26 000 лв. за спасителен планински дрон с термална камераСдружение „Планинско спасяване – област Пазарджик“ цели придобиването на специализираната техника, която да се използва в цяла България и е от чувствителна важност за експедитивното локализиране на хора при планински инциденти, но и съкращава времето за издирване на пострадали, локализиране на пожари и наводнения, пренасяне на необходими медикаменти
От почти 10 години Сдружение „Планинско спасяване – област Пазарджик“ оказва жизненоважна помощ на туристи, изчезнали и засегнати от бедствия и катастрофи хора.

През годините Сдружението участва в различни акции, в които издирва и открива хора в беда; локализира пострадали и осигурява безопасното им транспортиране до медицински екипи и органи на реда; участва в гасене на пожари и помощ при спасяване на пострадали граждани; подпомага разчистване след наводнения; помага при засаждане на дръвчета.

Сдружението се включва активно с оказването на помощ на бедстващите от опустошителното земетресение в Турция и Сирия в началото на 2023 г., за което получава и отличие от Министерство на младежта и спорта.

Групата приятели от туристи, пещерняци, ориентировачи, планинари и активни граждани, която се събира през 2015 г. постепенно се увеличава и днес вече наброява над 40 души с различен опит и професии.

Сред най-важните неща обаче, освен желанието и опита в издирвателните акции, се оказва техническото обезпечаване. То има ключово значение за бързото реагиране и откриване на пострадалите.

Ето защо от Сдружение „Планинско спасяване – област Пазарджик“ инициират дарителска кампания за закупуване на индустриален дрон с термална камера, който съкращава времето за издирване на пострадали, локализира пожари и наводнения, пренася необходими медикаменти преди достигане на спасителни екипи.

Подобни устройства предоставят записи и кадри, които имат значимо приложение за спасяването на животи в усложнени условия – през тъмната част на денонощието, скрити от предмети или затрупани в сгради, на труднодостъпни тъмни и гористи райони.

Дронът, който цели да закупи Сдружението, притежава високочувствителна термо камера и две спомагателни камери, лети при температури от -20°С и има около 40 минути полетно време с един комплект батерии. Моделът е използван в много от европейските спасителни екипи, а устройството ще бъде подкрепено от специално приложение за безпилотни дронове за помощ при планиране и осъществяване на спасителни операции при извънредни ситуации.

За да може Сдружение „Планинско спасяване – област Пазарджик“ да се сдобие с подобно устройство са необходими 26 000 лв. – сума, която е непосилна за доброволната формация. Затова членовете ѝ инициират дарителска кампания, с която да се осигури закупуването на дрон с термо камера, обучение на 15 професионалисти в 4 екипа от професионални и доброволни направления и 3 тренировъчни акции на терен.

Дронът ще бъде позициониран в гр. Пазарджик, но ще се ползва при поискване в цялата страна с пилот на Сдружението.

Можем да подкрепим с дарителски sms с текст на латиница DMS SPASITELI на номер 17 777.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova