Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Борбата за нормален живот на Део

19.12.2019

Борбата за нормален живот на ДеоВсеки може да се включи в кампанията и да помогне чрез SMS или с банков превод

Кампанията "Българската Коледа" набира сила, а с нея и надеждата на стотици родители техните деца да получат достъп до рехабилитация. В много случаи, като на 3-годишния Део от Пловдив, от това зависи дали децата ще останат сковани за цял живот вкъщи, или ще растат между връстниците си.

Преди раждането на Деян, нищо не е подсказвало, че го чака двойно изпитание - детска церебрална парализа и микроцефалия. 3 години по-късно безгрижните дни са в историята. Део няма и 8 месеца, когато тревогата се настанява трайно в неговия дом.

"Закъсняха абсолютно всички неща, които трябва да се случат, като заглеждане първоначално, посагяне за играчка", каза майката Ирина Пачелиева.

Тогава майката Ирина предприема поредица от изследвания и разбира, че Део има увреждане на мозъка. "Трудно е много да понесеш новината, че детето ти не е като останалит деца. Изживяваш го всеки ден", каза още майката.

Део расте, но и грижите на Ирина. Здравната каса помага в задължителната рехабилитация, но заради големия брой нуждаещи се деца, помощта е по-малка от полагаемата. Майката трябва да плаща сама част от процедурите, а те струват 1500 лв. на месец.

„БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА”: Борбата за нормален живот на Кристиян

От приятелка Ирина разбира се, че може да потърси помощ от "Българската Коледа". "Каузата е много добра. Подпомага децата да си продължат лечението, защото на родителите им е изключително трудно - доста бързо се случват нещата", заяви тя.

Целта на "Българската Коледа" е да помогне на колкото се повече може повече деца, да наваксат с рехабилитацията. От това зависи физическия и социалния им живот. Всяка процедура е от значение.

Паралелно с физическите упражнения, с Део работи и психолог. Макар и на 3 години, неговата психика отговаря на 10-месечно бебе. "Наблягаме на когнитивно му развитие. Методът, който прилагаме е фортайм, с който чрез играта, му помагам", каза психологът Джулия Петрова.

"Това, което ме крепи, е надеждата. Надявам се, че по Коледа ще се случи чудо и нещата ще потръгнат добре", заяви майката.

Мотото на новото издание на "Българската Коледа" е "Да дарим бъдеще на болните деца". Всеки желаещ може да помогне със SMS на номер 1117.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info