Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Кризисен център в помощ на бежанците от Украйна отвори в Пловдив

15.03.2022

Кризисен център в помощ на бежанците от Украйна отвори в ПловдивВ Пловдив отвори Кризисен център в помощ на бежанците от Украйна. Събират се всякакви хранителни и нехранителни продукти, а също така и се осигурява подслон и работа за нуждаещите се. Той се намира в офис на IT фирма.

Центърът се ръководи от украинката Наталия Ерис. "Помагаме на болници и на ветеринарни клиники в Украйна. За тях изпратихме първата партида на инсулин по рецепти на доктори. Общо 22 палета с храна и медицински консумативи. На идващите тук даваме каквото имат нужда, всеки помага с каквото може", споделя тя.

На връщане камионите извозват бежанци. До момента 150 семейства са били подпомогнати да намерят убежище чрез този център.

Заради увеличаващия се брой пристигащи деца в града до края на седмицата ще бъде разкрита и първата у нас украинска детска градина.

Альона е една от малкото украински граждани, които са започнали вече работа у нас. Тя е от Одеса. По професия е програмист и тепърва усвоява българския език.

“Не беше трудно да си намеря работа. Сега работя по 12 часа в кризисния център. Приемам, разпределям и опаковам помощите, които се изпращат оттук към Украйна. Оказвам и психологическа помощ на сънародниците ми, избягали от войната”, разказва Альона.

Аня е пристигнала у нас преди 10 дни с дъщеря си и веднага е започнала да търси работа. Дори утре е поканена на интервю във фирмата, в която ще започне.

“Аз съм счетоводител по професия. Работила съм в сферите на ресторантьорството, мебелното производство, транспортния сектор. Така че мога да бъда полезна. Детето ми е във втори клас. Сега е на онлайн обучение, но смятам да постъпи в българско училище”, казва Аня Будакла.

Кризисният център в Пловдив е помогнал на 150 украински семейства да намерят подслон в града. Все още административни пречки в законодателството у нас препятстват те да си намерят работа.

“Не могат от отдел Миграция да получават все още такава бележка с QR код. Всъщност това е нещо като ЕГН, което им дава право да работят тук и урежда техния статут”, обясни Наталия Еллиас, ръководител на центъра.

Тази седмица в града ще бъде разкрита и първата у нас детска градина за украински деца. Първоначално ще я посещават 10 момичета и момчета. Персоналът в нея ще са украинци.

“Ще бъде назначена сестра, която също е украинка. Учителки, които идват със своите деца и ще говорят на украински в началото, докато свикнат и ще готвят там храна, която до момента са яли, за да се адаптират постепенно към условията в България, за да могат след това да посещават нормалните детски заведения”, поясни Еллиас.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova