Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Абитуриент от Пловдив създаде робот, който ще помага на пациенти с COVID-19

15.06.2020

Абитуриент от Пловдив създаде робот, който ще помага на пациенти с COVID-19Абитуриент от Пловдив създаде робот, който ще може да помага за лечението на пациенти с коронавирус. Изобретението може да доставя лекарства в изолирани помещения, в които са настанени болните. Роботът е с размер на котка и ходи на четири крака. Командите на устройството се задават чрез неврони, които са свързани в повтаряща се система и всъщност са изкуствен интелект, наподобяващ човешки мозък.

„Главното нещо в него е една платка мозък, наречена микроконтролер, която всъщност дава команди на моторите. Тази платка стои върху друга платка, която разработих аз. Тя улеснява свързването между всички компоненти”, казва дванадесетокласникът от Математическата гимназия в Пловдив Йордан Цветков.

Най-голямото му постижение, е че роботът може да се движи върху неравни и труднопроходими повърхности. Той е направен от пластмасови части, изработени от 3D принтер. Има 12 мотора Може да се движи два часа без да спре с помощта на батерии за радиоуправляеми самолети.

Разработването на робота отнело на Йордан около година. Засега той е създаден с научна и изследователска цел, но скоро ще има и практическо приложение, например в помощ на пациенти с коронавирус.

С изобретението си ученикът ще представи страната ни на авторитетното международно състезание на Европейския съюз за млади таланти в науката.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info