Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

В Поморие започна XX международен фестивал за православна музика

06.06.2024

В Поморие започна XX международен фестивал за православна музикаВ Поморие започна XX Международен фестивал за православна музика „Света Богородица – Достойно есть“.

В този традиционен вече форум през тази година вземат участие изпълнители от България, Сърбия, Молдова и Австрия. Специално за фестивала, на 5 юни в града беше донесена едноименната икона „Достойно есть“, която се съхранява в Патриаршеския ставропигиален храм-паметник „Св. Александър Невски“. По време на музикалните дни, от 5 до 9 юни, тя ще остане за поклонение в църквата „Рождество Богородично“ в центъра на Поморие

Фестивалът беше уважен от новия Сливенски митр. Арсений, който в деня на откриването отслужи водосвет за участниците и ги благослови. На откриването присъства и кметът на Поморие Иван Алексиев, който изрази радостта и гордостта си, че музикалното събитие продължава да се организира, въпреки трудностите и превратностите на времето.

Той награди културни дейци, допринесли през годините за утвърждаването на фестивала, между които Йорданка Туджарова, музикален и организационен директор от първото фестивално издание, Старозагорски митрополит Киприан, който е председател на фестивалния секретариат, и др.

Специален гост на събитието беше проф. Мирослав Попсавов, преподавател по хорово дирижиране в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, който възстановява там дисциплината „Църковна музика“. Сред гостите на откриването на юбилейното издание беше и кметът на Община Бургас Димитър Николов.

Сред българските участници са Смесеният хор при Патриаршеска катедрала „Св. Александър Невски“, представителният хор на Старозагорска епархия „Св. апостол Карп“, Хор „Покров на Пресвета Богородица“ при храм „Покров Богородичен“ – София, хор „Ave Musica“ – София, Хор на учителките от Добрич, Смесен хор „Орфей“ – Враца, Православен хор „Св. Климент Охридски“ – София, Академичен народен хор – Пловдив, Академичен камерен хор „Гаудеамус“ при АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, Мъжки хор „Стефка Благоева“ – Пловдив, Вокална формация „Мелос“ – Севлиево и др.

Сред международните участници са дамският хор „Ренесанс“ при Академията за музика, театър и пластични изкуства, от Кишинев, Молдова, Детски хор от Панчево и Камерен хор „Лавиринт“ от Зайчар Сърбия, Панчевско сръбско църковно-певческо дружество, Сърбия, N choir от Виена, Австрия.

Международният музикален фестивал ще завърши в неделя, 9 юни, когато в двата храма в Поморие – „Рождество на Пресвета Богородица“ и старинния храм „Преображение Господне“, ще бъде отслужена св. Литургия с участието на хорове от фестивала.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova