Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Благородна кауза обедини хората на Фестивала на лютеницата в село Пожарево

11.10.2017

Благородна кауза обедини хората на Фестивала на лютеницата в село Пожарево Фестивал на лютеницата в софийското село Пожарево обедини много хора в името на благородна кауза. Десетки се включиха в правенето на домашна лютеница, за да съберат пари, с които да възстановят параклиса към манастир „Свети Илия“, разрушен по време на турското робство.

От ранни зори в центъра на софийското село Пожарево кипеше усилен труд. Не само местни, но и много други любители на традиционните български вкусове, запретнаха ръкави и се включиха в масово правене на лютеница.

Горица Кръстанова - кмет на село Пожарево: "Лютеницата е нещо, което е типично и традиционно, и започва да се забравя. Както знаете, все по-малко са хората, които си приготвят зимнина. Всички хора работят в офиси и с компютри и решихме, че това би било интересно на хората и е хубаво да се запази тази способност човек да може да прави нещо с ръцете си."

А според местните хора тук тайната на хубавата лютеница се крие в това да се прави с много любов и с хубави домашни продукти.

Зад приготвянето на лютеницата като социална терапия, обаче стои една много специална за местните хора кауза.

Горица Кръстанова - кмет на село Пожарево: “Каузата ни е за възстановяване на параклис към манастир "Свети Илия", който се намира на мястото, където е било старото село Пожарево, което е било опожарено по време на турското робство. Възстановяването е започнало, така че тези средства, които успеем да съберем, ще отидат за покрива.”

А легендите разказват, че макар и почти разрушено, мястото, на което се е издигал параклиса има изцелителна сила. Затова местните хора вярват, че параклисът трябва да бъде възстановен и съхранен за бъдещите поколения.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info