Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Книгата „Съвременни старци на Православието“ вече е на българския книжен пазар

24.02.2021

Книгата „Съвременни старци на Православието“ вече е на българския книжен пазарНа българския книжен пазар излезе книгата Съвременни старци на Православието, издание на Русенска митрополия и фондация „Двери“, с финансовата подкрепа на Басарбовския манастир. Сборникът съдържа десетки разкази за единадесет съвременни подвижници от Света гора и други места в Гърция, споделени от техни духовни чеда – йерарси, богослови, монаси и монахини, миряни с различни професии.

Тези разкази свидетелстват за живота и духовния опит на преподобните Софроний (Сахаров), Паисий Светогорец, Порфирий Кавсокаливийски, Ефрем Катунакийски, Филотей Зервакос, Герасим от „Малката св. Анна“, Филарет Констамонитски, Яков (Цаликис), Гавриил Дионисийски, Амфилохий (Макрис) и Йосиф Исихаст.

Сред авторите се отличават имената на Верийски митр. Пантелеймон, Лимасолски митр. Атанасий, Навпактски митр. Йеротей (Влахос), игумените на светогорските манастири „Ватопед“, „Симонопетра“, „Св. Дионисий“, игуменът на манастира „Св. Давид“ на о-в Евбея архим. Гавриил, йеромонах Николай (Сахаров), монах Мойсей Светогорец и мн др.

Книгата се издава по инициатива на Русенския митрополит Наум, който много години е участвал в „Павловите четения“ в гр. Верия и лично е присъствал на някои от публикуваните беседи за съвременните православни старци. В уводните думи към българското издание той пише: „Събраните тук свидетелства са представяни в продължение на години на традиционните „Павлови четения“, провеждани в епархията на Верия, Науса и Кампания в Гърция. По Божия милост и за радост на църковния народ през времето досега повечето от тези съвременни подвижници бяха официално причислени към лика на светците и днес паметта им се почита тържествено в Църквата. Този сборник, изначално издание на Верийската св. митрополия, идва да ни покаже, че официалната канонизация е само радостният завършек на църковната прослава, в която единогласно участват клир и народ“.

Ватопедският игумен архим. Ефрем набляга на духовната полза от събирането на толкова много свидетелства за съвременни подвижници, като пише в предговора към гръцкото издание, че авторите разкриват „впечатляващи страни от светия живот на тези старци. Тяхното свято житейско поприще е представено богословски и като духовен опит, а разкритите неизвестни факти и поучения служат за духовното израстване на читателя“.

Екипът, който с умение и усърдие работи за издаването на тази богата на лица и събития книга на български език, положи много усилия, за да представи на християнската общност у нас едно издание, което не е просто сборник с християнски текстове.

Най-ценното достойнство на книгата е, че тя представя нагледно многообразието на действието на Светия Дух в Църквата: описаните духовници са много различни един от друг като жизнен път и характер. Христовата благодат не ги е уеднаквила, но е запазила уникалния облик на всяка личност. Светците не са копия един на друг, нито на Христос, защото пълнотата на Неговата божествена личност е непостижима за човека.

А от друга страна е удивително да видим по колко различен начин ги възприемат техните духовни чеда – всеки според своя собствен житейски опит и душевност. Обикновено жизнеописанието на един или друг светец винаги отразява гледната точка и възгледите на неговия автор. Ако той е талантлив писател и смирен по дух, ще успее да представи по-правдиво облика на своя духовен баща. В повечето случаи обаче разказите за старците отразяват на първо място мирогледа на своя автор и зависят от духовната му зрялост. В настоящия сборник множеството участници, които свидетелстват за това как те са преживели духовното наставничество на своя отец, ни дава уникалната възможност да се поучим: както Христос се отразява различно у всеки Свой светец, така и духовните чеда възприемат от своите наставници онова, което са способни да разберат и приложат към себе си. А дълбочината на човешкото сърце и пълнотата на духовната личност остават известни само на Бога.

Българското издание на сборника има множество пояснения за лица, събития и топоними, които са неизвестни на българските читатели. Това, както и многобройните фотографии, позволява разказаните събития да оживеят и да пренесат читателите в автентичната атмосфера на Света гора през драматичния 20 век. Някои от текстовете, произнасяни само устно, са редактирани, за да се избегнат повторения и неясноти.

Преводач е Златина Каравълчева, а редактор – проф. Иван Ж. Димитров.

Изданието е луксозно и сравнително голямо по обем – близо шестстотин страници, с твърди корици. То може да се закупи в църковни книжарници в София, Варна и Русе на цена от 25 лв.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova