Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Предаването „Иконостас“ вече е достъпно в интернет

24.03.2021

Предаването „Иконостас“ вече е достъпно в интернетХроника на най-новата история на БПЦ, така може да се определи архивът от изданията на религиозното предаване „Иконостас“ по Нова телевизия, който вече е достъпен в Youtube. Любомир Върбанов, автор и режисьор на поредицата, стартирала в средата на 90-те години на миналия век, публикува постепенно всички серии, започвайки от най-старите.

„Иконостас“ е единственото актуално предаване с мисионерска насоченост в средата на 90-те години, когато започва активното възраждане на църковния живот у нас. Това е времето, когато завършват първите випуски с жени на Богословския факултет на СУ, въвежда се предметът Религия в българските училища, активизира се енорийската и издателска дейност в БПЦ, развива се публицистиката, мисионерски настроени свещеници разширяват полето на своята работа, а млади духовници поемат по пътя на църковното служение.

Кадрите от църковни събирания, честване на празници, отразяването на актуални събития ни припомнят ентусиазма и жаждата за църковно единство по времето на разкола, припомнят ни познати лица, показват началото на много инициативи, чиито плодове виждаме днес, и други, които бяха задушени.

Актуални и днес са посланията, отправени от водещия на предаването Мариян Стоядинов, сега доцент по догматика в Православния богословски факултет на ВТУ, които макар и с дълбок богословски смисъл, са достъпни и разбираеми за зрителите.

Любомир Върбанов повече от двадесет и пет години следи и запечатва в своето предаване живота на Българската църква. Като всеки професионалист той остава незабелязан, за да излязат на преден план образите на героите от предаването. Сега, от дистанцията на изминалия четвърт век откриваме важността на неговото дело: да съхранява за историята случващото се в настоящето.

Тук можете да намерите ранните издания на "Иконостас", като архивът продължава да се обогатява.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova