Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Благотворителен концерт на млади музиканти в Болницата в Раднево

18.12.2017

Благотворителен концерт на млади музиканти в Болницата в Раднево Истински професионален концерт изнесоха възпитаниците на НУМСИ “Христина Морфова“ Симон Павлов (пиано) и Милена Гемеджиева (сопран) пред пълната зала в Държавна психиатрична болница „Д-р Георги Кисьов” – Раднево. Водещ на концерта бе вдъхновеният преподавател по пиано в училището Милена Александрова. Едночасовата програма включваше произведения на славянски композитори: Шопен – „Скерцо №1“, романс на Глинка „В кръвта ми гори огънят на желанието“, Рахманинов – Етюд“Картина“, романс на Булахов – „Не събуждай спомените“, Васил Казанджиев – „Токата“. За финал публиката аплодира песен от мюзикъла „Кабаре“. И дори затанцува!

Като музикант от висока класа Симон Павлов избра в програмата да включи и неизпълнявано от него досега произведение – а именно Етюд „Картина“. Увлекателно и емоционално Милена Александрова разказваше на публиката за всеки един от композиторите и за създаването на произведенията. Безкрайно утешаващо душите на публиката прозвучаха интересните факти от живота на Рахманинов. След отхвърлянето на първата му симфония през 1897 г., Рахманинов изпада в депресия, която преодолява с помощта на психиатъра д-р Николай Дал. Благодарение на него вдъхновението на композитора се връща и той създава великия си Концерт за пиано № 2. (1900), след което идват почестите и известността. Това е най-щастливото време в живота на Рахманинов, когато все още живее в любимата си Русия, радва се на творчески възход, пианисти от цял свят мечтаят да свирят втория му концерт, който е посветен на лекаря-спасител.

Публиката следи концерта днес с видим интерес и аплодира младите музиканти и тяхната преподавателка. Музикалните гостувания в Държавна психиатрична болница „Д-р Георги Кисьов” – Раднево, преди Коледа вече стават традиция. Миналата година тук свириха Трио „Реверанс“ и за изпълнението им още се говори.

В празнично украсената зала на болницата макар и за час влязоха духът на музиката и на младостта. А те са лечебни духове, знаят запознати. Прекрасни бяха пожеланията към всички в края на концерта от лъчезарната преподавателка Милена Александрова – да посрещнем Коледа с вяра и надежда, сред близките си, които ни подкрепят в радост и тъга, да укрепим душите и сърцата си с красота. Директорът на болницата д-р Владимир Трънов поднесе красиви букети на гостуващите днес музиканти и си обещаха нови концерти и изяви.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova