Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

В Рилския манастир ще се проведе научна конференция

17.06.2019

В Рилския манастир ще се проведе научна конференция На 18 и 19 юни в Рилската св. обител ще се проведе научна конференция по случай 550 години от връщането на мощите на преп. Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир.

Събитието се организира съвместно от домакините и Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Участие ще вземат преподаватели от Богословския факултетт на СУ, Богословския факултет на Букурещкия университет, ЮЗУ, ЦСВП „Проф. Иван Дуйчев“, Софийската духовна семинария и др.

Докладите ще бъдат представени в Иконната галерия на манастира с начален час 9:30 ч. Входът е свободен.

Участниците ще дискутират върху различни измерения на огромното влияние на Рилския чудотворец и неговата св. обител върху духовния живот по българските земи, за почитта към него сред други народи, за присъствието му в живота на българските християни днес. Сред заявените доклади на участниците са:

„Владислав Граматик и неговият разказ за връщането на мощите на св. Йоан Рилски от Търновград в Рилската света обител“ (Вася Велинова); „Манастирът като средище: църковно-исторически контекст на завръщането на св. Йоан Рилски в Рилската св. обител“ (Павел Павлов); „Службата за пренасянето на мощите на св. Йоан Рилски в музикалните ръкописи в Рилския манастир“ (Андрей Касабов); „Българският образец за святост св. Йоан Рилски – пътуване през времето“ (Венцислав Каравълчев); „Молитва и медитация при св. Симеон Нови Богослов (949-1022 г.)“ (о. Константин Пътуляну); „Паметта за мощите на св. Иван Рилски и за тяхното завръщане в Рилския манастир“ (Иван Ж. Димитров); „Монаси-дендрити на Балканите“ (Златина Иванова); „Връзката между мощите на св. Йоан Рилски и руския град Рилск“ (Божин Дончев); „Св. Йоан Рилски в българското училище“ (Полина Спирова); „Пещерата на св. Йоан Рилски край с. Гърбино, Кюстендилско“ (Явор Митов) и др.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info