Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Вино, отлежавало в Роженския манастир, ще получат дарители, подкрепили реставрацията на стенописите

26.11.2020

Вино, отлежавало в Роженския манастир, ще получат дарители, подкрепили реставрацията на стенописитеС благословението на Неврокопския митрополит Серафим започна благотворителната инициатива „Културно наследство“. Целта е да бъдат събрани средства за консервацията и реставрацията на безценните стенописи на Роженския манастир „Св. Рождество Богородично“, част от които датират още от края на 16 в. Един от най-красивите и запазени български манастири съхранява безценни икони, сред които и тази на св. Богородица Вратарница – копие на чудотворната икона от Иверския манастир на Света гора.

Инициативата е на избата „Златен Рожен“, която се ангажира с опазването на материалното и нематериално културно наследство в региона, като по този начин иска да припомни вековната връзка на българските манастири с винопроизводствените традиции. За да насърчи дарителството, избата е предоставила лимитираната серия премиум Каберне фран 2019 – само триста индивидуално номерирани и запечатани с восък бутилки, които вече отлежават в Роженския манастир. Половината от тях ще бъдат дарени непосредствено на манастира, а останалите сто и петдесет бутилки ще бъдат подарени от избата на хора, които се включат в кампанията и направят дарение за манастира – в размер според възможностите и волята си.

Всеки дарител, присъединил се към инициативата „Културно наследство“, ще получи и Дарителска грамота, подписана от игумена на Роженския манастир „Св. Рождество Богородично“ архим. Епифаний и собствениците на изба „Златен Рожен“. А ако броят на дарителите надвишава наличните бутилки, притежателите им ще бъдат определени чрез томбола.

Кампанията ще продължи до 25.12.2020 г., Рождество Христово, като благочестивите християни, които желаят да се включат в нея, могат да направят дарение на манастира на следната банкова сметка:

IBAN: BG83STSA93000014806034
BIC: STSABGSF
Св. Неврокопска митрополия – Ц-ни настоятелства
Партида 561, Роженски манастир
Основание: „Културно наследство“ – възстановяване на стенописите

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova